Kværnerprosessen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

The Kværner-process eller Kværners carbon black & hydrogen prosess (CB&H)[1] er en metode utviklet i 80-åra av Kværner.

Metoden produserer hydrogen og rent karbon fra hydrokarboner (CnHm) som metan, naturgass og biogass.

Prosess[rediger | rediger kilde]

Hydrokarbonene skilles i sine komponenter karbon og hydrogen i en plasmabrenner ved rundt 1600 C. Plasmabrenneren er ellers kjent fra metallurgiske formål.

Reaksjon: \mathrm{C_n H_m + Energy \rightarrow n C + \frac{m}{2} H_2}

Fordelen med denne prosessen er at naturgassen spaltes 100% til Carbon Black og hydrogen med stor virkningsgrad i et kompakt anlegg.[2] Av den tilgjengelige energien blir rundt 48% lagret i hydrogenet, 40% i aktivt kull (Carbon black) og 10% i superhet damp.[3] Ved å tilsette oksygen kan teknologien tilpasses til produksjon av f.eks syntesegass[3].

Carbon Black (CB) er produktet av delvis forbrenning av tungoljeprodukter som f.eks FCC tjære og kulltjære og brukes blant annet som pigment og herding i plast og gummi. For ultrarent CB, slik som fra Kværner prosessen, åpner det seg flere bruksområder. Ultrarent CB brukes i produksjonen av silisium til solceller og kan bare framstilles fra naturgass med i utgangspunktet lavt nivå av ugunstige sporstoffer.[3] Et annet høyverdig produkt er karbonnanorør.[3] Kværnerprosessen er slik et eksempel på hvordan naturgass kan utnyttes til produksjon av nye materialer.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bellona-HydrogenReport
  2. ^ http://www.ntnu.no/gass/documents/gassmaks%20v8.pdf
  3. ^ a b c d https://www.hfpeurope.org/infotools/energyinfos__e/hydrogen/main03.html