Kupe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ornamenter på en husfasade som viser Kupe med en padleåre og to sjømonstre under seg

Kupe var i henhold til mange maorisamfunns mytologi den polynesiske oppdageren som i det 10. århundre ble den første som nådde Aotearoa/New Zealand.

Det er mange versjoner av fortellingen, og detaljene varierer fra stamme til stamme. I det som anses å være den klassiske versjonen var Kupe en stor stammeleder fra Hawaiki (en) som nådde New Zealand i år 925. Han druknet sin fetter Hoturapa under en fisketur på havet og kidnappet kona hans, Kuramarotini, som han deretter flyktet med i hennes store kano, «Matahourua». Under flukten kjempet de mot sjømonstre og demoner inkludert den store blekkspruten «Te Wheke-a-Muturangi», og til slutt havnet de i New Zealand. Noe senere reiste Kupe tilbake til Hawaiki og rapporterte om sine opplevelser og oppdagelser. Han var i stand til å overbevise andre om å emigrere sammen med ham til det nylig oppdagede landet[1].

Det er en viss vitenskapelig debatt omkring Kupe. Senere versjoner av legenden skiller seg betydelig fra de eldste. Den såkalte klassiske versjonen ovenfor stemmer overens med Stephenson Percy Smith (en)s overlevering, en newzealandsk etnolog fra 1800-tallet. Hans versjon gir ganske nøyaktige detaljer om ankomstdatoen i New Zealand eller de stedene der Kupe bodde, og plasserer Kupe flere hundre år før ankomsten av andre polynesiske bosettere til New Zealand[2].

Ifølge legendene fra Whanganui- og Taranaki-regionene var Kupe eksplisitt en samtid av Turi fra Aotea-kanoen. I andre tradisjoner nådde Kupe New Zealand i andre kanoer, for eksempel i Tainui Waka- eller Tākitimu Waka, rundt år 1400.

Om emnet sa forsker Davis Simmons:

Et søk etter kilder for det jeg nå kaller New Zealands Store Mysterium, legenden om Kupe, Toi og Den store flåen, gir fantastiske resultater. De eksisterer ikke i denne formen i de eldgamle opptegnelsene, og heller ikke i de offisielle talene og talene (whaikōrero) til de lærde maoriene. Deler av den kan bli funnet. Kupe var og er kjent fra historien til Hokianga havn, Waikato, østkysten og Sørøya, men forfedrenes historier stemmer ikke overens med de som ble gitt av S. Percy Smith. Hans fortelling er en blanding av tradisjoner fra forskjellige stammer. Med andre ord, hele tradisjonen som ble presentert for Smith er et produkt av en europeer (pākehā), ikke av maori. Tilsvarende gjelder historien om Toi og Whatonga og deres påståtte kanoløp, som sies å ha ført til bosetningen av New Zealand. Denne historien, som registrert av Smith, kan bare spores tilbake til en enkelt maori, og lærde fra stammen hans nevnte aldri en slik legende, og en slik historie ble heller ikke husket under noen seremoni. De opprinnelige kanoene til individuelle stammer er velkjente i de respektive stammene, men ingen av disse tradisjonene nevner, som Smith gjør, en flåte med seks havgående kanoer som skal ha landet samtidig i Raiatea. The New Zealand Mystery forblir uløst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Robert D. Craig (1989). Dictionary of Polynesian Mythology (engelsk). New York: Greenwood Press. s. 127. ISBN 978-0-313-25890-9. 
  2. ^ D. R. Simmons (1976). The Great New Zealand Myth. A study of the discovery and origin traditions of the Maori (engelsk). Wellington: Reed. ISBN 0-589-00949-4. Arkivert fra originalen 19. desember 2019. Besøkt 7. april 2021. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Himiona Kaamira: «The Story of Kupe», gjengitt i:The Journal of the Polynesian Society. Volume 66, No. 3, 1957, ISSN 0032-4000, side 232–248 (engelsk), Lenke Arkivert 6. oktober 2022 hos Wayback Machine. – oversatt av Bruce Biggs.