Kritisk-for-kvalitet-tre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Et kritisk-for-kvalitet-tre er de viktige målbare egenskapene til et produkt eller en prosess (kritisk for kvalitet) hvis ytelsesstandard eller spesifisikasjons-begrensinger må møtes for å tilfredsstille kunden. De innretter forbedrings- og designinnsats med kundekrav.

Slike trær brukes for å dekomponere brede kunde-krav til lettere kvantifiserbare elementer, og brukes ofte som en del av Six Sigma-metodikken for å bidra til å prioritere slike krav.

Trærne representerer produkt- eller tjenesteegenskapene som definert av kunden eller brukeren. Kunder kan spørres for å få data om kvalitet, service og ytelse. De kan omfatte øvre og nedre spesifikasjonsgrenser eller andre faktorer. Et tre må være en handlingsdyktig, kvantitativ forretningsspesifikasjon.

Kritisk-for-kvalitet-trær gjenspeiler kundens uttrykte behov. Trærne konverteres deretter til målbare begreper ved hjelp av verktøy som DFMEA (design failure mode and effect analysis). Tjenester og produkter er vanligvis ikke monolitiske, og må dekomponeres i bestanddeler (eller oppgaver i tilfelle tjenester).

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]