Kreutz-gruppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Maleri fra Tasmania av kometen C/1843 D1, et kjent medlem av Kreutz-gruppen.

Kreutz-gruppen (engelsk: Kreutz Sungrazers) er kometer av en spesiell gruppe som beveger seg svært nær Solen. De antas å være fragmenter av en større komet som brøt sammen for flere hundre år siden, og har fått sitt navn etter astronomen Heinrich Kreutz som først beviste at de var av samme opprinnelse.

Flere objekter i Kreutz-gruppen har blitt godt synlige fra jorden, iblant også på dagtid. Den siste av disse var Ikeya-Seki i 1965, som kan ha vært en av de lyseste kometene de siste årtusenet.

Flere hundre mindre objekter i gruppen, enkelte pare et par meter store, har blitt oppdaget etter at romfartøyet SOHO ble sendt opp i 1995. Ingen har overlevd sin ferd rundt Solen. Amatørastronomer har vært fremgansrike i å oppdage Kreutz-kometer i de data som finnes offentlig tilgjengelig på internett.

Det finnes tegn på at ytterligere en annen klynge med lyse Kreutz-objekter kommer til det indre solsysteet i de kommende tiårene, de tidligste om bare noen år. I løpet av denne perioden finnes det gode sjanser for at man kan oppleve spektakulære kometer som i 1965.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]