Krakking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Krakking (engelsk Cracking) er en prosess som gjøres med restene etter raffinering av råolje. Det omfatter alle petrokjemiske prosesser der formålet er å omforme store molekyler til mindre molekyler. Dette foregår ved termisk krakking, katalytisk krakking eller katalytisk hydrokrakking.

Tung olje med store molekyler varmes opp, i noen tilfeller under høyt trykk. Dette fører til at molekylene kolliderer hardere og oftere med hverandre enn ved normale forhold. På denne måten river de hverandre i stykker, og det dannes nye molekyler med kortere molekylkjeder.

Ved termisk krakking spaltes store organiske molekyler til mindre gjennom oppvarming, og dobbelt- og trippelbindinger brytes slik at forbindelsene mettes. Det er vanlig å holde temperaturen ~800 o og trykket også høyt.

Krakking produserer mer av de lette oljefraksjonene, som nafta og bensin. Prosessen etterlater også kull i fast form, såkalt petroleumskoks, som brukes til produksjon av industrielle anoder, eller som brennstoff i industrien. Produktene er oftest svært svovelholdige, og inneholder også ofte andre miljøgifter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]