Kostis Palamas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kostis Palamas
Κωστής Παλαμάς.jpg
Født13. jan. 1859[1][2][3]Rediger på Wikidata
Patras[2][4]Rediger på Wikidata
Død27. feb. 1943[1][2][5][3]Rediger på Wikidata (84 år)
Athen[2][4]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Journalist, litteraturkritiker, lyriker[2], dramatiker[2], skribent[2]Rediger på Wikidata
Embete
  • President of the Academy of Athens
  • medlem av Akademiet i Aten Rediger på Wikidata
Utdannet ved Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i AthenRediger på Wikidata
Søsken Christos PalamasRediger på Wikidata
Barn Leandros PalamasRediger på Wikidata
Nasjonalitet HellasRediger på Wikidata
Gravlagt Første kirkegård i AthenRediger på Wikidata
Signatur
Kostis Palamasʼ signatur

Kostis Palamas (gresk: Κωστής Παλαμάς; født 13. januar 1859 i Patras, Hellas, død 27. februar 1943) var en gresk poet og forfatter som sannsynligvis er aller mest kjent for å ha skrevet teksten til den olympiske hymnen.

Han var en sentral skikkelse i den greske litterære generasjonen på 1880-tallet og en av dem som var med på grunnleggelsen av den nye athenske skolen sammen med blant andre Georgios Drosinis, Nikos Kampas, Ioanis Polemis.

Født i Patras, fikk han sin grunnopplæring i Mesolonghi. I 1880-årene, arbeidet han som journalist, i tillegg til å publisere poesi. Han publiserte sin første samling av dikt og poesi, med boken "Songs of My Fatherland", som ble publisert for første gang i 1886. Han holdt en administrativ stilling ved Universitetet i Athen mellom 1897 og 1926, og døde under den tyske okkupasjonen av Hellas under den andre verdenskrig. Hans begravelse var en viktig begivenhet i den greske motstandenskampen. Under begravelser ble flere dikt og sanger komponert og resitert av dikteren Angelos Sikelianos som vekket de sørgende og kulminerte i en sint demonstrasjon på mer enn 100 000 personer som demonstrasjon mot nazistene og deres okkupasjon av landet.

Palamas skrev teksten til den olympiske hymnen, som ble komponert av Spyridon Samaras. Det ble først fremført under Sommer-OL i 1896, som blir regnet som de første moderne olympiske leker. Salmen ble skrinlagt da hver enkelt vertsby fra da av og til OL i 1960 bestilte hver sin originale del for sin utgave av lekene. Men den versjonen som ble lagd av Samaras og Palamas ble erklært som den offisielle OL-sangen i 1958 og har blitt utført ved hver utgave av de olympiske lekene siden OL i 1960.

Den gamle administrasjonsbygget ved Universitetet i Athen, som ligger i sentrum av Athen, der hans arbeidskontor var plassert, er nå dedikert til minne om ham og har fått navnet «Kostis Palamas bygningen" og den rommer blant annet "Greek Theater Museum", samt mange midlertidige utstillinger.

Palamas dominerte mye av det litterære liv i minst 30 år eller mer, og har i stor grad påvirket hele det politiske-intellektuelle klimaet i sin levetid. Han ble av mange andre poeter betraktet som den største poeten i Europas historie, og han ble to ganger nominert til Nobelprisen i litteratur, men han ble aldri tildelt prisen. Hans viktigste dikt, "The Twelve Lays av Gypsy" (1907), er en poetisk og filosofisk reise. Den omhandler en intellektuell opprører av en gresk sigøyner i en post-klassisk, post-bysantinsk gresk verden, som utforsker kjærlighet, kunst, religion og vitenskap. Diktet er meget oppmerksom på greske røtter og på alle motsetningene mellom den klassiske og kristne arv i Hellas.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Kostis-Palamas, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d e f g Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w65m8g7j, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Паламас Костис, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id palamas-kostis, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]