Kora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kora
Koraspiller, Dakar

Kora er et strengeinstrument som brukes av mandefolket i Vest-Afrika. Koraspill er forbundet med griot-tradisjonen. Rollen som griot går i arv fra far til sønn, og i griot-familier lærer fedre sine unge sønner først å bygge sin egen kora, deretter å spille på den. I Gambia regnes koraen som nasjonalinstrument.

Koraen er en luttliknende harpe, der kroppen er lagd av en kalebass med hud spent over. Instrumentet har 21 strenger. Koraen spilles vanligvis i sittende stilling, med instrumentet opprettstående med strengene rett mot utøveren. Det spilles med begge hender som på ei harpe.

Når koraen spilles av en jeli, som er mandefolkets skalder, blir instrumentet ofte ledsaget av en kvinnelig jelisanger. Jelien kan sjøl legge inn vokalpartier som priser gudene eller fordums konger og helter.

Koraen har vist seg å appellere også til et vestlig publikum, både i sin opprinnelige form og i elektrifisert utgave. Flere senegalesiske musikere bosatt i Norge har bidratt til å gjøre koraen kjent for et norsk publikum. Blant de fremste er Solo Cissokho, som har bodd i Norge siden 1995, og Aliou Cissokho, som døde i 2010. Solo Cissokho har utgitt plater og turnert med folkemusikerne Kirsten Bråten Berg og Hallvard T. Bjørgum, og med gitaristen Knut Reiersrud.

Også mange gambiske koraspillere har turnert og gitt ut plater i Europa, bl.a. Dembo Konte, Malamini Jobarteh, og Kausu Kouyate. Den amerikanske jazzpianisten Herbie Hancock har i samarbeid med Foday Musa Suso lagd en korabasert musikalsk fusjon. Toumani Diabate har danna gruppa Songhai sammen med spanske flamenco-rock-musikere.

Gitaristen Mory Kante fra Guinea har gjort seg bemerket med koramelodier spilt på elgitar o.a. instrumenter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]