Konselj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Regjeringen Hansson II i konselj med Gustav V i 1938.
Konseljsalen på Stockholms slott.

Konselj er i Sverige et regjeringsmøte som ledes av statssjefen. Sveriges konstitusjon sier at statsministeren har ansvar for å holde statssjefen underrettet om rikets anliggender: «Når så kreves møter regjeringen i konselj under statssjefens ledelse» (Regeringsformen 5 kap. 3§). Denne formen for informasjonskonselj er formelt sammenkalt av statssjefen, men beslutningen om å sammenkalle til konselj fattes i samråd med statsministeren.

Konselj er videre obligatorisk når Riksdagen har valgt ny statsminister. Etter at den påtroppende statsministeren har meldt hvilke statsråder som skal inngå i regjeringen, skal et konselj finne sted, hvor den nye regjeringen og Riksdagens talman møter statssjefen (Regeringsformen 9 kap. 4§). Det er ved dette konselj som den nye regjeringen formelt tiltrer.

Konseljsalen[rediger | rediger kilde]

Konseljsalen på Stockholms slott har vært anvendt til konselj siden ca. 1870.[1]

Salen ble anvendt som matsal i Gustav IIIs regjeringstid. Her ble det på fransk manér holdt publik taffel én gang i uken, en seremoniell bankett der kongeligheter spiste med tilskuere. Deler av den opprinnelige innredningen fra 1700-tallets begynnelse er bevart, for eksempel de skulpterte dørene i ek som opprinnelig var malte og forgylte. Salen fikk ny innredning i Karl XVs regjeringstid.

Salens lysekroner er utført i Wien1860-tallet. De skulpterte lenestolene fra omkring 1700 kommer fra Mälsåkers slott i Södermanland. Bordklokken i forgylt bronse er trolig tilvirket i Augsburg tidig på 1600-tallet. I salen er det dessuten en samling byster av svenske konger. Rytterportrettet av Karl XIV Johan er malt av Fredrik Westin.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kungl. slottet, Stockholm. Stockholm: Kungl. husgerådskammaren. 1998. s. 9–9. ISBN 91-85726-69-9. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]