Konon (pave)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Konon
Conon
Fødtca. 630
 
Død21. september 687
Roma
BeskjeftigelsePolitiker, katolsk prest Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetØstromerriket
GravlagtPeterskirken
DåpsnavnConon
Valgt686
Innsatt21. oktober 686
Saligkåret-
Helligkåret-
Festdag-
ForgjengerJohannes V
EtterfølgerSergius I

Konon (født ca. 630 på Sicilia, død 21. september 687 i Roma) var pave fra 21. oktober 686 til sin død. Han ble ved pavevalget etter Johannes Vs død fremmet som en kompromisskandidat for å løse konflikten mellom den militære og den klerikale fløyen i Roma.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Konon skal ha vært sønn av en offiser i en thrakisk enhet. Han ble utdannet på Sicilia og presteviet i Roma.Som kardinal hadde han Santa Susanna som tittelkirke.

Pave[rediger | rediger kilde]

Da han ble valgt skal han ha vært nokså gammel, og dette kombinert med hans enkle personlighet og hans ærverdige utseende skal ha fått fraksjonene til å enes om ham. Han ble innsatt etter at eksarken av Ravenna hadde blitt orientert om valgresulatet og hadde godkjent det.

Det er kjent at han under sitt pontifikat tok imot en gruppe irske misjonærer ledet av St. Kilian, og at han bispeviet Kilian og sendte ham og de andre for å preke i Franken.

Paven hadde et godt forhold til keiser Justinian II, som informerte om at han hadde aktene fra tredje konsil i Konstantinopel, og at han hadde til hensikt å etterleve vedtakene der. Justinian ettergav en del skatter og avgifter som noen av de pavelige områder skyldte.


Forgjenger:
Johannes V
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Sergius I