Kongens gate 19 A (Moss)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kongens gate 19 A er en bygning i Moss sentrum. Huset er et kulturminne (Id:231795-0) noe som betyr at det er vernet av spesielle regler knyttet til oppussing og endringer som gjøres med huset[1]. Huset er plassert i Moss sentrum og er både renovert og påbygd i nyere tid, rundt 1960-tallet. Fra gammelt av har huset hatt adressen Storgade 19.

Bygningens historie[rediger | rediger kilde]

Kongens gate 19 A er fra gammelt av opprinnelig bygd av teglstein før det ble bygd om i senere tider[2]. Teglstein er brent leire kuttet opp i en form og varmet opp i en viss temperatur, som var ganske vanlig på denne tiden da betong ikke ble brukt slik som det gjøres i dag. Denne metoden å brenne leire startet opp på rundt 1600- og 1700-tallet. Vi kan dessuten se hvordan denne måten å bygge hus på fremdeles blir brukt i nåtiden. Eksempel på dette er i noen verdensdeler brukes tørka kumøkk som byggemateriale til hus. På begynnelsen av 1900-tallet var Kongens gate 19 A mindre i areal enn det er i dag siden det var kun tre etasjer på denne tiden.[3] Som etasjeskille er treverk brukt som byggemateriale, siden de ikke klarte å lage betonggulv slik som blir brukt i dag. Grunnmuren, eller fundamentet til bygningen som ligger i Kongens gate, er laget av helt vanlig gråstein som er pusset opp til formen sin.

Bygningens opprinnelige funksjon var handel. Forretningsgården er en viktig representant for 1930-tallets funkisarkitektur og handels- og næringsutviklingen under mellomkrigstiden i Moss[1]

Eiere av bygningen[rediger | rediger kilde]

Bilde av Kongens gate 19 i 1923, forretningen til A.Christiansen & Søn. Bildet er hentet fra "Fra Østfold fylke" 2.utgave.

Opp gjennom tidene har det bodd mange forskjellige mennesker i Kongens Gate 19 A. En av dem var Oluf Peter Nyquist[4]. Han levde i huset fra midten av 1800-tallet. Nyquist var lege og dette var litt uvanlig for samtiden da de fleste arbeidet innenfor industrien. Ettersom at mange jobbet innenfor industrien ble dessuten arbeiderklassen større og forskjellene mellom individene i samfunnet økte. Oluf Peter Nyquist kan oppfattes som både en velkommen person siden han har mange mennesker som bor hos han gjennom flere år, men det er svært sannsynlig at noen av disse har betalt husleie for oppholdene sine og derfor kan han også oppfattes som en gjerrig person. Dessuten hadde Oluf Peter Nyquist flere tjenestepiker hos seg i flere år. Dette viser at han tilhører overklassen i samfunnet[5].

I 1914 fikk forretningen A.Christiansen & Søn lokale i huset i Kongensgate 19[6]. Der drev de Skotøireparationsverksted, Læderhandel og Skomakerartikler[6]. Forretningen startet rolig, og de som arbeidet der gjort alt på hånd, men forretningen gikk raskt fremover og ble raskt drevet av maskiner[7].

Bygningen i dag[rediger | rediger kilde]

Bygning nå i dag ligger fortsatt på samme plass. Den har blitt renovert og ekspandert med flere etasjer. Dermed er bygningen nå 5 etasjer høy, men den nederste etasjen blir brukt til å selge forskjellige varer. De øverste etasjene bor det folk. Bygningen er nå i dag et vernet kulturminne. Bygningen ligger veldig sentral i byen og er har en stor betydningen for folket og Moss sin historie.

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Kongens gate 19 A pleide å hete Storgade 19. Bygningen er et kulturminne og veldig viktig for Moss sin historie. Huset består av teglstein. Det var det de brukte rundt den tiden før de begynne å bruke betong som vi gjør nå i dag. I 1900-tallet var bygningen mye mindre enn nå i dag. Nå er bygningen ekspandert til flere etasjer. Gjennom tidene har det bodd mange forskjellige mennesker i dette bygget. En av dem som er ganske kjent er Oluf Peter Nyquist. Han bodde her midten av 1800-tallet. Oluf Peter Nyquist pleide å være lege. Han skrev den kjente boka Mossiana fra ældre tider. Den var opprinnelig utgitt 1900-tallet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Kulturminnesøk. «Kulturminnesøk». kulturminnesok.no. Besøkt 28. september 2020. 
  2. ^ Edfeldt, Per (1978). Kortfattet lokalhistorie for Moss til bruk i skolen. s. 35. «Oppbygningen i brannområdet begynte med engang, men nå ble gatene utvidet, og mange av de nye bygningene ble oppført av teglstein.» 
  3. ^ «Kongens gate». digitaltmuseum.no. Besøkt 8. september 2020. 
  4. ^ «001 Oluf Peter Nyquist - 02 - 0066 Storgate 19 - 001 - Tellingskretsoversikt - Folketelling 1910 for 0104 Moss kjøpstad - Digitalarkivet». www.digitalarkivet.no (norsk). Besøkt 8. september 2020. 
  5. ^ «001 Oluf Peter Nyquist - 02 - 0066 Storgate 19 - 001 - Tellingskretsoversikt - Folketelling 1910 for 0104 Moss kjøpstad - Digitalarkivet». www.digitalarkivet.no (norsk). Besøkt 8. september 2020. 
  6. ^ a b Hanche, Johannes (1923). Fra Østfold fylke. Aktieforlaget Johannes Hanche. s. 16. «Forretningen blev startet i 1914 av de nuværende indhaverne A.Christian & Søn og omfatter Skotøireparationverksted, Læderhandel og Skomakerartikler.» 
  7. ^ Hanche, Johannes (1923). Fra Østfold fylke. s. 16. «Fra en beskeden begyndelse er forretningen stadig gaaet fremover og verkstedet drives nu med tidsmæssige maskiner.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]