Kongelige førstedamer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kongelige førstedamer var en historisk dokumentar- og portrett-serie på fem episoder som gikk på NRK1 i 2001. Serien tok for seg de fire kvinnene som har fylt rollen som det norske kongehusets førstedamer: Dronning Maud fra 1905 til 1938, Kronprinsesse Märtha fra 1938 til 1954, prinsesse Astrid fra 1954 til 1968 og dronning Sonja siden 1968. Regi var ved Bjørn Scheele, mens Anne Torjusson Diesen var prosjektleder. Anne Grosvold var intervjuer.[1]

Serien gikk på NRK1 senhøsten 2001. Første episode ble sendt den 22. november.

Om serien[rediger | rediger kilde]

I den bredt anlagte portrettserien trekkes mange og ukjente sider fram ved de fire kvinnene. Anne Torjusson Diesen og Anne Grosvold presenterer de fire kvinnene som hele mennesker – deres personlighet, liv og hvordan de har fylt rollen som frontfigur for kongehuset.

Programserien byr på en mengde ukjent materiale. Blant annet har de fått tilgang til private stillbilder og smalfilm på Det kongelige slott, og de har gravd i de kongelige arkivene i Windsor. I programmene om prinsesse Astrid og dronning Sonja er det hovedpersonene selv som er den viktigste kilden. De forteller begge med usedvanlig åpenhjertighet om hvordan de har opplevd tilværelsen som kongehusets førstedamer, både på godt og vondt. Deres personlige beretninger gir innblikk i forhold som ikke har kommet fram tidligere, og som nok vil vekke oppsikt. (NRK)

Episodene[rediger | rediger kilde]

Første episode tar for seg Dronning Maud.

Episode 2 og 3 handler om kronprinsesse Märtha. Det første dreier seg om hennes liv fram til 1940, mens det andre er konsentrert om hennes viktige og sterkt underkjente rolle i den norske motstandskampen under krigen og i den påfølgende gjenoppbyggingen av landet.

I program 4 får vi prinsesse Astrids egen beretning om sitt liv som kongelig førstedame. Det var en rolle hun ble kastet inn i som 22-åring etter kronprinsesse Märthas død, og som hun ivaretok til kronprins Harald giftet seg med Sonja i 1968. Hun forteller også om reaksjonene og motgangen hun opplevde da hun valgte å gifte seg med en fraskilt mann i 1961.

Det siste programmet er på en time, dobbelt så langt som de øvrige, og er et omfattende portrett av vår nåværende dronning. Her møter vi dronning Sonja på jobb og i fritid, og gjennom intervjuer med dronningen selv og dem som kjenner henne, gis et nytt innblikk i vår kongelige førstedames liv og personlighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Kongehusets kvinner fram i lyset». arkiv.nrk.no. 2002. Besøkt 30. september 2016.