Hopp til innhold

Kongedreperkrøniken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kongedreperkrøniken (original tittel: The Kingkiller Chronicle) er en serie på tre bøker skrevet av Patrick Rothfuss (født 6. juni 1973). Han er bosatt i Wisconsin, og jobber som forfatter på heltid. Det er foreløpig utgitt to av tre bøker av Kongedreperkrøniken. Første bok i serien er Vindens navn (original tittel: The Name of the Wind, 2007), utgitt på norsk i 2012 til gode kritikker. Bok to er En vis manns frykt (original tittel: The Wise Man's Fear, 2011), utgitt på norsk 2014.

Patrick Rothfuss har solgt over to millioner eksemplarer på verdensbasis. Serien Kongedreperkrøniken har blitt belønnet med flere priser.

Før tredje og siste bok i Kongedreperkrøniken gir han ut en ventebok, en frittstående bok om Auri: The Slow Regard of Silent Things (planlagt utgitt på norsk i 2015) Auri er en av karakterene i Vindens Navn og En vis manns frykt.

Handling[rediger | rediger kilde]

Bøkene forteller livshistorien til en mann ved navn Kvothe, som driver et gjestgiveri kalt Waystone Tavern på landsbygda. Men år han redder en fremmed fra demoner, avslører mannen seg selv som «krønike-skriveren» en anerkjent forfatter. Kvothe går med på å fortelle livshistorien sin, for å endelig avdekke hele sannheten bak de mange mytene og historiene rundt hans egen person. I begynnelsen av historien er Kvothe elleve år gammel, og sammen med foreldrene sine tilhører han Edema Ruh - en gruppe skuespillere. Fra Abenthy lærer Kvothe det grunnleggende om kjemi, det som vanligvis kalles trolldom. Men etter at faren til Kvothes fremfører en ny sang for troppen, hvor han synger om folklore og Chandriane - en gruppe demoner, kommer Kvothe hjem for å finne hele troppen hans massakrert. Han møter også Chandrian, som lar ham leve, før demonen forsvinner.

Nå foreldreløs finner Kvothe veien til storbyen Tarbean, hvor han lever som tigger og en kjeltring de neste tre årene. Når han har fått tak i nok penger, reiser han til Imre for å melde seg på et universitet. Ved universitetet møter han den aristokratiske studenten Ambrose, som klarer å utestenge Kvothe fra biblioteket, og en langvarig feide oppstår derfor mellom dem. Samtidig får Kvothe gode venner i Simmon og Willem. Han møter også den mystiske Denna, som også går under en rekke andre navn. Det utvikles snart et nært vennskap mellom henne og Kvothe. Men gjentatte ganger forsvinner Denna plutselig fra byen, går under nye navn, og får alltid nye elskere.

På grunn av pengemangel oppsøker Kvothe den beryktede pengeutlåneren Devi, som han inngår en langtidskontrakt med - på tøffe vilkår. Ved en tilfeldighet hører Kvothe rykter om et raid mot en gård, som han reiser til umiddelbart, ettersom han ser en parallell til Chandrianerne som tidligere hadde myrdet foreldrene hans. Kvothe og Denna møter snart en rasende Draccus, en ild-pustende kjempestor øgle i skogen. Kvothe klarer til slutt å drepe Draccus, ved hjelp av magi. Men han innser snart at navnet hans er på alles lepper, og at han har blitt berømt på grunn av hans konfrontasjon mot Draccus. Det fortelles snart både sanne og usanne historier om ham. Kvothes nåværende fortelling blir avbrutt når en demon i en manns kropp, kommer inn i vertshuset og påfører ham store skader, før han beseirer demonen.