Hopp til innhold

Bakoverkompatibilitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

I sammenhengen telekommunikasjon og EDB er en enhet eller teknologi bakoverkompatibel eller baklengs kompatibel hvis den virker med inndata fra et eldre enhet .[1] Hvis produkter laget for den nye standarden kan motta, lese, vise eller spille av eldre standarder eller formater, er produktet bakoverkompatibelt. Eksempler på slike standarder er dataformater og kommunikasjonsprotokoller.

Det motsatte er fremoverkompabilitet, som forutsetter at en eldre enhet tillater (eller forventes å tillate) dataformater som er skapt av nye (eller fremtidige) enheter, kanskje uten å støtte alle de nye egenskapene. En standard støtter fremoverkompabilitet hvis et eldre produkt kan motta, lese, vise, eller spille av den nye standarden.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

  • De fleste Blu-ray-spillere kan spille av standard CD og DVD disker, og de fleste DVD-spillere kan spille av standard CD-er.
  • Mange videspillkonsoller er bakoverkompatibel med spill fra forrige generasjons konsoll.
  • Microsoft Windows har systemer for å kunne være bakoverkompatibel med programvare i utgangspunktet laget for tidligere versjoner av operativsystemet.
  • Intel-versjonene av Mac OS X fra versjon 10.4 (Tiger) til 10.6 (Snow Leopard) bruker Rosetta, som er programvare som muliggjør å kjøre programvare beregnet for PowerPC-versjonen av Mac. Denne programvaren finnes ikke på Lion.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «backward compatible - Computer definition». yourdictionary.com. Arkivert fra originalen 18. oktober 2009. Besøkt 18. oktober 2009. 
Autoritetsdata