Kommunistisk Parti i Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kommunistisk Parti i Danmark (KPiD) er et dansk kommunistisk parti. Partiet ble grunnlagt i 1993, med bakgrunn i organisasjonen Kommunistisk Forum, som hadde brutt med Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) i protest mot partiets selvkritikk i kjølvannet av omveltningene i Øst-Europa i 1989 og opprettelsen av Enhedslisten, der DKP var en av grunnleggerne.

Politisk fører partiet videre de politiske linjene som dominerte den Moskva-orienterte delen av den kommunistiske verdensbevegelsen før Mikhail Gorbatsjov, og omtales derfor ofte som bresjnevistisk. Fra midten av 1990-tallet deltok partiet i samlingsforhandlinger med DKP, Fælles Kurs og Danmarks Kommunistiske Parti/Marxister-Leninister (DKP/ML). I 2005, da kun DKP/ML var igjen av forhandlingspartnerne, valgte partiet imidlertid å legge dette på is. I kjølvannet av dette brøt en gruppe ut og startet Kommunistisk Samling, som i 2006 gikk inn i det nystiftede Kommunistisk Parti.

Partiet legger mye arbeid inn i kampen mot EU, og har også en viss innflytelse i venstreopposisjonen i fagbevegelsen. De er også blant drivkreftene i solidaritetsarbeidet med land som Nord-Korea og Cuba. Partiet stiller til valg, men har hatt svært begrenset suksess med dette. Det gir også ut avisa Kommunist med 14 dagers mellomrom og driver bokkafeen Ny Tid i København.

Partiformann er Betty Frydensbjerg Carlsson

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]