Komaroveiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Komaroveiner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Juniperus komarovii
Norsk(e) navn: Komaroveiner
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Sypressfamilien
Slekt: Juniperus
IUCNs rødliste:
livskraftig

Komaroveiner (latin: Juniperus komarovii, syn= Juniperus glaucescens, kinesisk 塔枝圆柏 ta zhi yuan bai) er en art av bartrær som tilhører einerslekten Juniperus i sypressfamilien. Den vokser i tørre sørskråninger sammen med einerarten Juniperus pingii var. wilsonii, og med Picea likiangensis eller Quercus aquifolioides som dekker nordskråningene, på 3 000-4 000 moh i provinsene Qinghai og nordvest i Sichuan i Kina. Den vokser muligens også i Ussuriland i Russland.

Komaroveiner kan bli inntil 20 meter høye, vokser opprett og har ofte bare én stamme med en uregelmessig trekrone. Grenene henger ned. barken er gråbrun eller blekgrå. Nålene sitter ofte i grupper av 3, er skjellaktige og trekantede til oval-trekantede. Nålene blir inntil 4–6 mm lange. Hannblomstene (pollenkongler) er runde eller ovale, og blir 2–3 mm store. Frøkongler er oppreiste, purpur-svarte eller svarte, ovale eller tilnærmet runde. De når en størrelse av 8–12 mm, og bærer kun étt frø hver. Frøet er ovalt og opptil 8 mm stort,

I 1989 ble det rapportert et eksemplar med årringer fra 1559, det vil si cirka 430 år gammelt.[1] Arten har vært hogd til bruk i røkelse i buddhistiske klostre i området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Christopher J. Earle, Juniperus komarovii, på Conifers.org.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]