Hopp til innhold

Kokle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kokle er et strengeinstrument som brukes i latvisk folkemusikk. Instrumentet er det viktigste i latvisk folkemusikktradisjon og hører til en stor gruppe strengeinstrumenter i de baltiske landene. Instrumentet er laget av tre og strengene var opprinnelig av dyresener.

Opprinnelse[rediger | rediger kilde]

Kokles er ikke omtalt i skriftlige kilder før på 1500-tallet. Det likner og sies å ha samme opphav som den litauiske kankles, russisk eller østslavisk gusli, estnisk kannel og den finsk-karelska kantelen. Ifølge latvisk folketro forestiller strengene solen.[1]

Konstruksjon[rediger | rediger kilde]

Kokle-instrumenter laget av Arnolda Osvalda

Kokles har en trapesformet kropp, med ett tynt lokk på resonanskassen. Stemmeskruene er av tre og befinner sig på den breie siden av instrumentet, mens en liten metallstav på den smale siden holder strengene. Før i tiden hadde man strenger av dyresener, men i dag så er det oftest metallstrenger som brukes. Tradisjonelt hadde instrumentet 6-9 strenger[2] men antallet er seinere øket til 10.

Spill[rediger | rediger kilde]

Koklesspiller Laima Jansone

Vanligvis spilles kokles sittende (ofte ligger instrumentet på bordet). Som på guslin demper venstrehanda de strengene som ikke skal høres og høyrehaånden klimprer på en eller flere strenger for å spille melodien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Simon Broughton (1994). World music: the rough guide. Rough Guides. ISBN 978-1-85828-017-2. 
  2. ^ Peoples of Europe. Marshall Cavendish. s. 279–. ISBN 978-0-7614-7378-7. 
Autoritetsdata