Kohima

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kohima
Hindi: कोहिमा
LandIndias flagg India
DelstatNagaland
DistriktKohima
Grunnlagt1879
Postnummer797001
Retningsnummer370
Areal20 km²
Befolkning78 584 (2001)
Bef.tetthet3 929,2 innb./km²
Høyde o.h.1 444 meter
Nettsidekohima.nic.in/
Posisjonskart
Kohima ligger i India
Kohima
Kohima
Kohima (India)
Kart
Kohima
25°40′00″N 94°07′10″Ø

Kohima (hindi: कोहिमा) er en by og et kommunestyre i distriktet med samme navn i den indiske delstaten Nagaland. Byen er delstatshovedstaden i Nagaland. Den ligger i gjennomsnitt 1 500 moh., og er dermed blant Indias høyestliggende store byer. Det er en av tre byer i Nagaland som er kommuner. De to andre er Dimapur og Mokokchung.

Byen er pittoresk beliggende i fjellene, mellom grønne åser og høyere fjelltopper i sørlige delen av distriktet. Byen har fått navnet Kohima fordi «Kew Hi» er navnet på en plante som vokser i fjellsidene. «Kew Hi Ma» betyr «mennene fra landet hvor blomsten Kew Hi vokser». Tidligere var Kohima kjent som Thigoma.

Under andre verdenskrig ble Japans hær og Indian National Army under Subhash Chandra Bose stoppet i et slag ved Kohima og Imphal. I dag ligger det en stor gravlund på dette stedet. I desember hvert år finner festivalen Hornbill sted i byen, hvor kulturen til nagafolket blir presentert og deres dans blir fremført.

Demografi[rediger | rediger kilde]

Hytter av denne typen bor angamifolket i.

Ved folketellingen i 2001 hadde Kohima en befolkning på 78 584. Av disse innbyggerne utgjorde 53 prosent menn og 47 prosent kvinner. Kohima hadde en gjennomsnittlig lesekyndighet på 75 prosent. Dette var høyere enn landsgjennomsnittet på 59,5. Mannlig lesekyndighet var 79 prosent, mens kvinnelig lesekyndighet var 70. 13 prosent av befolkningen var barn under 6 år.

Størstedelen av de innfødte i Kohima distrikt tilhører folkeslagene angami, naga og rengma.

I dag består byens befolkning av mennesker fra alle de 16 stammene i Nagaland. Antallet angamier og aoer er det største i dagens Kohima og nærområdene.

Stor-Kohima, som inkluderer Kohima landsby, Jakhama og Jotsoma i tillegg til Kohima by, er det nest største byområdet i Nagaland etter Dimapur-Chumukedima. Det har en befolkning på rundt 99 795.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]