Kobelco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Kobe steel»)
Kobelco
Org.formKabushiki kaisha
BransjeStålindustri
Etablert1905[1]
HovedkontorKobe
LandJapan
Nettstedwww.kobelco.co.jp
Kakogawa Works sett fra sjøen.

Kobe Steel Ltd (株式会社神戸製鋼所 eller Kabushiki-gaisha Kōbe Seikō-sho) er en japansk produsent av produkter spesielt i stål, aluminium, magnesium, titan og kopper.

Hovedkontoret er i Kobe. Bedriften ble opprettet 1. september 1905. Plasseringen i en havneby var og er fordelaktig for import av metalliske råvarer og kull.

De bruker merkevaret Kobelco.

Kobe Steel er Japans tredje største stålprodusent. De benyttes blant annet av bilprodusenter som Toyota, Mitsubishi og Honda, samt amerikanske bilprodusenter som General Motors. Selskapets største enkeltkunde er Mitsubishi Heavy Industries.

I 2017 ble det oppdaget omfattende svindel i bedriften med juksing med sertifikater og produkter.

Produkter[rediger | rediger kilde]

Gravemaskin fra Kobe steel.

Deres ni hovedforretningsområder er kort beskrevet:[2][3]

  • Iron & Steel: kjøper inn jernmalm, som de tilvirker i Kakogawa Works og Nadahama Works til masovner. Deretter lager de produkter, av spesialstål så vell som mer ordinære stålprodukter som plater og bjelker.
  • Engineering: designer stålframstillingsanlegg med mer.
  • Kobelco Eco-Solutions: lager gjenvinningsanlegg for organisk avfall, avfallsforbrenningsverk med mer.

Svindelen[rediger | rediger kilde]

Over 20.000 tonn med produkter skal ha blitt sendt fra selskapets fabrikker med forfalskede kvalitetssikringer i 12-månedersperioden frem til i august 2017 – tilsvarende fire prosent av produksjonen, ifølge selskapet. Det kan være langt mer omfattende. Det skal ha pågått en organisert forfalskning av kvalitetssikringen av selskapets produkter, som brukes blant annet i biler og passasjerfly. Flere titalls personer ved minst tre fabrikker har deltatt, blant annet ledere.[4]

Fram til oktober 2017 var det avdekket at det er solgt stål med forfalsket kvalitetsdokumentasjon til over 30 navngitte utenlandske kunder som blant annet Boeing, Airbus, General Motors, Tesla og den franske bilgiganten PSA. Kobe Steel har innrømmet å ha forfalsket kvalitetsdata for produkter som selges til rundt 200 kunder verden over, produkter som altså er benyttet i både fly og biler.[5]

Forfalskningene kan ha pågått siden 1960-tallet.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Research Organization Registry Data (ROR release v1.19)[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ KOBELCO's Business Activities Lest 26 november 2014
  3. ^ KOBELCO's Products and Technologies Lest 29. november 2014
  4. ^ Dagens Næringsliv: Får svi for ståljuks, 10. oktober 2017 - https://www.dn.no/nyheter/2017/10/10/2008/Utenriks/far-svi-for-staljuks
  5. ^ Dagens Næringsliv: Stålskandalen sprer seg til EU og USA, 13. oktober 2017 - https://www.dn.no/nyheter/2017/10/13/0925/Utenriks/stalskandalen-sprer-seg-til-eu-og-usa.
  6. ^ Dagens Næringsliv: Stålgigant truer tilliten til japansk industri, 19. oktober 2017 - https://www.dn.no/nyheter/2017/10/17/2058/Utenriks/stalgigant-truer-tilliten-til-japansk-industri.
Kobelcos hovedkontor i Chuo-ku i Kobe.