Knock-y-Doonee-gravhaugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Knock-y-Doonee-gravhaugen, «Helgedagshaugen», er en av de elleve gravhaugene på den britiske øya Man fra vikingtiden. Den ble utgravd av arkeologen P. C. Kermode i 1928.

«Helgedagshaugen»[rediger | rediger kilde]

Gravhaugen med det usedvanlige navnet lå på flatlandet The Ayre («Øyrene»), rundt 6,5 km vest for nordspissen av Man i Andreas-sognet vendt mot vestkysten. Under utgravningene i 1928 ble det avdekket at det var en skipsgrav for en sosialt velstående mann, antagelig en storbonde, fra begynnelsen av 900-tallet. Knock-y-Doonee-høvdingen var lagt ned ubrent i en båt med fullt utstyr; sverd, spyd, øks, skjold, bronsenål, belte, en jernbolle, kniv, hammer, smedtang, fiskesøkke av bly. Ved båtens baug ble det funnet hesteseletøy og rester etter hest.

Farkosten var så dårlig bevart at en rekonstruksjon ikke var mulig, men den antas å ha vært på rundt 10 meter i lengden og 2,5 meter bred midtskips. Et antall skipsnagler, rundt 300 stykker, ble funnet sammen med gravgodset. Trolig er båten en mindre karv. Mannen som var gravlagd i sin båt, hadde sannsynlig tilknytning til forskjellig næringer, blant annet smedhåndverk og fiske.

På den tiden da mannen ble gravlagt var det ikke gode havner i området, men åpne sandstrender som det var lett å trekke båtene opp på.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andersen, Per Sveaas: Nordisk innvandring, bosetning og samfunnsdannelse på Isle of Man i middelalderen. Artikkel i Collegium Medieval, bind 8 1995 Oslo

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]