Klosterbacken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klosterbacken
PlasseringKlosterbacken
Etablert1940
Åpnet1940
Årlig besøkstall44 184
Kart
Klosterbacken
60°26′49″N 22°16′39″Ø
AdresseVartiovuorenkatu 2, 20700 Turku
Nettstedhttps://www.turku.fi/luostarinmaki

Klosterbacken (finsk: Luostarinmäki) er et museumsområde i den finske byen Åbo. Bydelen er bevart slik den var omkring 1800 fordi den unngikk den store bybrannen i 1827. I dag er bydelen også et håndverksmuseum, der håndverkere tilbys muligheter til å arbeide etter tradisjonelle metoder.

Klosterbakken i Åbo er et enestående friluftsmuseum der bygningene står på sin opprinnelige plass i landskapet. Det viser hvordan byfolk i hundrevis av år har bygd boliger og uthus av tømmer, det vanligste byggematerialet i Finland. Området ble utbygd for cirka 200 år siden og består av 18 små kvartaler. Smale gater, lave hus og uregelmessige fasader gir nesten et inntrykk av middelalder. Den første tomten som ble utbygd ble målt opp i 1789 og den siste 1803. De flesta nybyggerne i området var tømmermenn og levde nesten som på landet.

Klosterbacken ble skånet da Åbo brant i 1827, men området skulle rives ifølge den nye byplanen som ble vedtatt etter brannen. Deretter satte forfallet inn. Det første initiativet til å bevare Klosterbacken tok kunstneren Axel Haartman i 1908. Det ledet til at byplanen ble endret og museet fikk overta området. I 1940 åpnet museet for publikum.

I laugstiden var Åbo en viktig for urbane håndverk i Finland. Derfor ble Klosterbacken et museum for gamle håndverk, med boligmiljøer og fungerende verksteder. Den første håndverksdagen ble arrangert i 1943. Etter krigen ble håndverksdagen en årlig tradisjon, internasjonalt kjent. Dagen er vanligvis i slutten av august.

Arbeidet med å dokumentere gamle kunnskaper i håndverksfagene og formidle disse til nye generasjoner er blitt en viktig oppgave for museet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]