Klorat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Klorat-ionet
Struktur og bindinger i et klorat-ion

Klorat-ionet har den kjemiske formelen ClO3-. Klorat-ionet har en pyramideformet struktur. Klorat blir også brukt som fellesbetegnelse for kjemiske forbindelser som inneholder ett eller flere klorat-ioner, med klor i oksidasjonstilstanden +5. Klorater er salter

Framstilling[rediger | rediger kilde]

Metallklorater kan bli framstilt ved å tilsette klor til varme metallhydroksider, f.eks. kan KClO3 bli tilvirket slik:

3Cl2 + 6KOH → 5KCl + KClO3 + 3H2O

I industriell skala blir natriumklorat framstilt med basis i natriumklorid, gjennom en elektrolyse av en løsning på 50-70°C. En mere utførlig beskrivelse av produksjonsprosessen er forklart på siden for natriumklorat.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Klorater er kraftige oksidasjonsmidler, og bør holdes adskilt fra organiske stoffer og lett oksiderbare stoffer. Enkelte klorater kan uten forvarsel eksplodere i kontakt med slike stoffer.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

Klorater ble tidligere benyttet i utstrakt grad i pyroteknikk, som ammunisjon, fyrverkeri og fyrstikker. Bruken på disse områdene har imidlertid avtatt i senere tid, på grunn av kloratenes ustabilitet. I de fleste pyrotekniske innretningene er kloratene erstattet av perklorater. Klorater blir også benyttet i plantebekjempende midler og som blekemiddel i treforedlingsindustri.

Noen kjente kloratforbindelser[rediger | rediger kilde]

Se også: Klorsyre