Klippan (sofa)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Klippan sofa

Klippan er navnet på en sofa fra den svenske møbelgiganten IKEA. Den opprinnelige Klippan- sofaen var en 2- seter, men i dag kan man i tillegg få kjøpt en 4- seter og diverse tilbehør som også går under navnet Klippan. Trekket kan skiftes ut dersom man ønsker det, og IKEA lanserer jevnlig nye farger og mønstre på trekkene de selger.

Design[rediger | rediger kilde]

Klippan er designet av Lars Engman. Ideen til designet kom da Engman opplevde at hans datter ødela to av hans dyre italienske skinnsofaer. Han så dermed behovet for et mer barnevennlig design. Den enkle og stabile utformingen tilsier at sofaen skal være sikker. Trekket kan også fjernes, og skal ideelt sett kunne vaskes i vaskemaskinen. Det første trekket gikk under navnet Bladhult, og var designet av den svenske tekstildesigneren Sven Fristed. IKEA har valgt å relansere dette trekket for å feire Klippans 30- årsjubileum i 2010.[1]

Den enkle utformingen og mulighet til å endre trekket blir ofte trukket fram som årsak til at sofaen fortsatt selger godt.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klippan debuterte på førstesiden til IKEA- katalogen i 1980. De første årene solgte den ikke spesielt godt. Salget har økt de siste årene, og Klippan er nå en av IKEAs mest solgte møbler med over 1,5 millioner solgte enheter siden 1998. Selv om sofaen ser ut som den gjorde da den ble lansert er det en del detaljer som er endret siden 1980. Blant annet har IKEA endret materialet i rammen fra heltre til sponplater og polyuretanskum. Den mest markante forskjellen er at sofaen nå kommer flatpakket. I 2004 ble rammen endret slik at den består av fire deler som kan settes sammen.[2]

Produksjonen av Klippan var opprinnelig i Sverige, men ble tidlig flyttet til Polen av økonomiske årsaker. I dag er produksjonen spredt til flere land, blant annet Kina og USA.

Referanser[rediger | rediger kilde]