Klassisk fysikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Klassisk fysikk er den opprinnelige fysikken som ble utviklet av blant andre Newton, Lagrange og Hamilton. Den baserer seg utelukkende på deterministiske prinsipper i motsetning til kvantefysikken. Det er vanlig å inkludere den spesielle relativitetsteori i klassisk fysikk.

Den er ingen spesielle begrensninger i forhold til hvor de klassiske prinsipper kan anvendes, men i praksis starter en skalamessig ved atomet og molekylet som partikler betraktet og går oppover til makroskopisk og astronomisk størrelsesorden.

For beskrivelse av detaljer i atomer og interaksjonen mellom atomer i molekyler er klassisk fysikk ikke hensiktmessig. Også for beskrivelse av elektromagnetisk stråling har klassisk fysikk vist seg å ha enkelte begrensninger.

Klassisk fysikk er beskrevet gjennom følgende delområder:

Et hovedparadigme i dagens fysikk er at de fundamentale naturlover er gitt av kvantefysikken, og at klassisk teori kan utledes fra kvantemekanisk teori anvendt på en makroskopisk skala.

Atom editor logo black.svgDenne fysikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.