American Ballet Theatre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hee Seo og Jared Matthews i 2014

The American Ballet Theatre ble grunnlagt av noen medlemmer av den tidligere Modkin Ballet under ledelse av Chase og Pleasant. Kompaniet kalte seg Ballet Theatre og ga sin første forestilling 11. januar 1940 i New York Radio City Center Theatre og kunne skilte med 11 koreografer, 85 danser og 21 balletter, og blant dem var der 6 verdenspremierer.

Målet var å bygge opp et museum av de beste arbeidene i balletthistorien, supplert med en i det minste like sterk kontingent av spesialbestilte amerikanske oppsetninger. De kunstneriske resultatene var heller ustadige i årenes løp og kompaniet var fra tid til annen på randen av konkurs. Et hovedproblem var mangelen på en konsekvent, systematisk repertoarpolitikk. Imidlertid grodde det i kompaniet under det spontane og vitale temperamentet til Chase hvis instinkt og stadige kapitalinnsprøytninger av private midler styrte det klar av alle hindringer i dets turbulente historie.

Det kan ikke herske noen tvil om den viktige rolle som ambassadør for amerikansk ballett og som plattform for et stort antall internasjonalt kjente dansere så vel som for gryende unge, og allerede veletablerte mesterkoreografer fra hele verden. Det mangel pø personlig stil var mer enn oppveiet av et stor spekter av kontrasterende personligheter og stiluttrykk.
Der har imidlertid alltid vært bestemte kjernepunkt i repertoaret – opprinnelig Fokine-ballettene, deretter Tudor-ballettene, de Mille-ballettene, Cullbergballetene og nå for tiden de klassiske produksjonene. Kompaniet har besøkt Europa en rekke ganger (1. gang i 1946) så vel som Sør-Amerika og Det fjerne østen. Siden 1957 er kompaniet blitt kjent som The American Ballet Theatre.

Kilder[rediger | rediger kilde]

The Concise Oxford Dictionary of Ballet, Horst Koegler ( 14. okt. 1982) (Oxford Paperback Reference).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]