Hopp til innhold

Klassifikasjonsselskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Klassifiseringsselskap»)

Et klassifikasjonsselskap, ofte forkortet til klasseselskap, er i shipping alt fra ikke-statlig organisasjoner til grupper med profesjonelle, skipsinspektører eller kontoransatte som skal påse sikkerhet og beskyttelse for skip og offshoreinstallasjoner.

Klasseselskapene ble opprinnelig dannet av assurandørene med tanke på å utføre en teknisk vurdering av sjøfartøyene, og på bakgrunn av sine vurderinger dele dem inn i klasser etter kvalitet. Når det ble klargjort at skipet tilfredsstilte klasseselskapets regler, kunne det bli «tatt opp» i selskapet og videre få forsikring.

Klasseselskaper er i dag stiftelser eller private, uavhengige kontrollorganer for fartøyer og oljeplattformer. De godkjenner konstruksjoner og maritime systemer, og holder øye med både bygging og drift. Klasseselskapene pålegges også flere inspeksjons- og kontrolloppgaver fra flaggstatens myndigheter, som Sjøfartsdirektoratet i Norge.

Norges største klassifikasjonsselskap er DNV, som også er et av verdens største. Andre store selskaper er American Bureau of Shipping (ABS), Lloyd's Register og Bureau Veritas.

Kilder[rediger | rediger kilde]