Klassifisering (paralympisk svømming)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Klassifisering i paralympisk svømming er et system med klasser for svømmere basert på grad av funksjonshemming, definert av Den internasjonale paralympiske komité siden 1992. Tidligere ble systemet definert av Fédération internationale de natation.

Systemet er utviklet for at svømmere med funksjonshemming skal kunne konkurrere med andre svømmere med tilnærmet tilsvarende lik funksjonsgrad.[1] Utøvere kan imidlertid ha ulike typer funksjonhemminger.

Klasser[rediger | rediger kilde]

Systemet har 10 nivåer for grad av bevegelseshemming, der et lavere tall betegner en kraftigere funksjonshemming enn et høyere tall. En klasse består av et nivå prefikset med «S», «SM» eller «SB», der «S» står for frisvømming, butterfly eller ryggsvømming, «SM» står for individuell medleysvømming, og «SB» står for brystsvømming. Tabellen under gir forenklede beskrivelser av de ti nivåene for bevegelseshemming.

Klasse(r) Beskrivelse[2][3]
S1 / SB1 / SM1 Svømmere i denne kategorien har svært redusert muskelkraft i, eller kontroll over begge armer og begge ben. Noen svømmere i kategorien har også begrenset kontroll over overkroppen.
S2 / SB1 / SM2 Svømmere med noe funksjon i armene, men ikke hender, ben eller overkoppen – eller med alvorlige koordinasjonsproblemer i begge armer og begge ben.
S3 / SB2 / SM3 Svømmere med amputasjoner i begge armer og begge ben, samt svømmere med rimelig sterke armtak, men uten støtte fra overkropp og ben, eller med alvorlige koordinasjonsproblmer.
S4 / SB3 / SM4 Svømmere som kan bruke armene og hendene ganske bra, men ikke overkropp eller ben. Svømmere med amputasjoner i tre av fire lemmer kan også konkurrere i disse klassene.
S5 / SB4 / SM5 Svømmere med halvsidig lammelse (hemiplegi) eller med paraplegi, lammelse i begge ben. Også kortvokste (menn 137, kvinner 130 cm) med noe tilleggsfunksjonshemning i armer og ben.
S6 / SB5 / SM6 Svømmere med amputasjoner i begge armer eller moderate koordinasjonsproblemer i den ene siden av kroppen. Også kortvokste (menn 137, kvinner 130 cm) uten tilleggsfunksjonshemning.
S7 / SB6 / SM7 Svømmere med en legg- og en arm-amputasjoner på motsatte sider, doble legg-amputasjoner eller lammelse i en arm eller legg på samme side. Svømmere med full kontroll over armer og overkropp, og begrenset funksjonalitet i leggene kan også konkurrere i disse klassene.
S8 / SB7 / SM8 Svømmere med amputasjoner i begge hender eller en arm, samt svømmere med sterk leddstivhet i begge ben.
S9 / SB8 / SM9 Svømmere med leddstivhet i ett ben, doble amputasjoner under/over kne, eller amputasjon i ett ben.
S10 / SB9 / SM10 Svømmere med mindre funksjonshemminger, som for eksempel amputasjon av en hånd, amputasjon av føtter,

I tillegg til de 10 nivåene for bevegelseshemming, er det tre egne nivåer for blinde og svaksynte svømmere (11-13), ett nivå for svømmere med utviklingshemming (14), og ett for hørselshemmede og døve (15).[2][4]

Norge[rediger | rediger kilde]

Nasjonalt gjøres klassifisering i Norge av Norges svømmeforbund. Klassifiseringen består av en medisinsk undersøkelse på land, en test i vann og en observasjon under konkurransen, som må foregå samme dag.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]