Kjøring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et hestepar krysser et vannhinder

Kjøring med hest og vogn er en sportsgren som er underlangt Fédération Equestre Internationale. Det avholdes VM annet hvert år med deltagelse fra alle kontinenter. Det var Foreningen til Kjørehestenes Fremme som først gikk i gang med konkurranser i kjøring i Norge. Senere har kjøring blitt en egen gren under Norges Rytterforbund.

Disipliner[rediger | rediger kilde]

Et kjørestevne omfatter fire disipliner:

  1. Presentasjon, hvor sikkerheten til utstyret kontrolleres, i tillegg til at helhetsinntrykket bedømmes. Det gis poeng for sammensetning av hester, vogntype og seletøy samt kusken og medhjelperens påkledning.
  2. Dressur, i dressur bedømmes kuskens evner til å styre sine hester og få dem til at gå på rett måte. Opprinnelig inneholdt programmene kun skritt og trav, men har blitt utvidet til og også omfatte galopp i de største klassene.
  3. Maraton, også kalt utholdenhetstest. En rute skal tilbakelegges innenfor et git tidsrom i en gitt gangart. I tillegg skal det kjøres igjennom et antall hinder på tid.
  4. Hinderkjøring, også kalt presisjonskjøring. En bane med et antalt portet av kjegler stilles opp. Avstanden mellom kjeglene er vognbredden +20cm.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]