Hopp til innhold

Kjøleribbe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Enkel kjøleribbe

En kjøleribbe er en mekanisk konstruksjon av et varmeledende materiale som overfører varme fra elektroniske eller mekaniske komponenter til enten luft eller en væske. En kjøleribbe er vanligvis laget av aluminium eller kobber [1]. For eksempel blir kjøleribber brukt inni datamaskiner for å lede bort varme fra CPUer, GPUer og andre komponenter som generer mye varme på et lite areal. Også lasere, effekt-transistorer og lignende har ofte behov for en kjøleribbe for å ikke overopphetes under bruk.

En kjøleribbe for en CPU med påmontert vifte

Det er ofte nødvendig med en spesiell varmeledende pasta for å forbedre varmeforbindelsen mellom komponenten som skal beskyttes og selve kjøleribben. Kjøleribben fungerer ved at varmen fra en komponent raskt ledes bort fra komponenten og ut til et større område som er i kontakt med et annet medium. Dersom luft brukes som medium vil lufta gradvis selv bli oppvarmet og man vil ha behov for noe sirkulasjon i lufta. I tilfeller der effekten er høy er det ofte nødvendig med en vifte som enten monteres oppå selve kjøleribben eller i nærheten. Dersom en væske brukes som medium – en såkalt kjølevæske – vil den normalt være i et rørsystem som sirkulerer væsken til et sted hvor varmen igjen kan slippe ut av væsken.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Copper Heatsinks». web.archive.org. 11. oktober 2014. Archived from the original on 11. oktober 2014. Besøkt 11. januar 2021.