Hopp til innhold

Khan Tengri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Khan Tengri
Khan Tengri
Høyde 7 010 moh.
Primærfaktor 1 685 meter
Sekundærfaktor 19,46 kilometer[1]
LandKasakhstan, Kirgisistan
FjellrekkeTian Shan
Førstebestigning1931 Mikhail Pogrebetskij
Kart
Khan Tengri
42°12′39″N 80°10′30″Ø
Fra Sør-Ingeltsjek Base Camp, på 4,000 moh på breens sørlige morene, utsyn mot nordvest og Pik Tsjapajeva og Khan Tengri i det fjerne

Khan Tengri (uigurisk, oversatt som Åndenes herre eller Himmelens herre, på tyrkiske språk oversatt som Himmelens hersker eller Herskeren Tengri) er et fjell i fjellkjeden Tian Shan. Det ligger på grensen mellom Kirgisistan og Kasakhstan, øst for innsjøen Issyk-Kul. Fjellets geologiske høyde er 6995 meter, men isbreen på toppen rekker opp til 7010 meter. Av denne grunn blir den blant fjellklatrere betraktet som en 7000-meterstopp. Den er også kjent under navnene Khan Tangiri Shyngy, Kan-Too Chokusu, Pik Khan-Tengry og Hantengri Feng. Hvis en regner hele Kasakhstan til Europa, er dette Europas høyeste fjell, høyere enn Mount McKinley i Nord-Amerika.

Khan Tengri er det nest høyeste fjellet i Tian Shan, bare forbigått av Zjengisj Tsjokusu (7439 m) noen kilometer lenger sør. Khan Tengri er det høyeste fjellet i Kasakhstan og det tredje høyeste i Kirgisistan, etter Zjengisj Tsjokusu og Leninfjellet i Pamir (7,134 m).

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Khan Tengri er en massiv marmorpyramide, dekket av snø og is. Ved solnedgang gløder marmoren i rødt, som gir det dets kasakhiske navn Kan Tau («Blodfjellet»). Det ligger tvers overfor Sør-Ingeltsjekbreen, 16 km nord for Zjengisj Tsjokusu, og Khan Tengri ble tidligere antatt å være den høyeste toppen i Tien Shan, på grunn av dets dramatiske form, sammenlignet med Zjengisj Tsjokusus massive omfang. Khan Tengri er den høyeste toppen i underkjeden Tengri Tag, også kalt Mustag, som også inneholder toppene Tsjapajeva og Gorkova. Anatolij Bukrejev betraktet Khan Tengri som kanskje verdens vakreste fjell på grunn av dets geometriske rygger og dets symmetri.

Historie[rediger | rediger kilde]

Selv om det er 439 meter lavere enn sin nære nabo i sør, ble Khan Tengri ansett som det høyeste fjellet i kjeden til Jengish Chokusu ble oppdaget i 1946.

Pjotr Semjonov var i 1847 den første europeeren som så panoramautsikten mot Tengri Tag og dets vakreste topp, den kolossale Khan Tengri.[2]

Den første bestigningen av toppen ble gjort i 1931 av Mikhail Pogrebetskijs ukrainske lag, som besteg fjellet fra sør langs vestryggen. M. Kuzmins lag foretok i 1964 den første bestigningen fra nord. Khan Tengri er en av fem topper som en sovjetisk fjellklatrer måtte bestige for å motta den prestisjefylte Snøleopardprisen.

I 2004 var fjellet åsted for en fryktelig ulykke, da over et dusin fjellklatrere omkom i et stort skred langs fjellets mest populære rute.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.peakbagger.com[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Semenov, Petr Petrovitch. Travels in the Tian'-Shan' 1856-1857. Trans. by Liudmila Gilmour, Colin Thomas and Marcus Wheeler. Edited and annotated by Colin Thomas, pp. 180, 184-185. The Hakluyt Society, London. (1998). ISBN 0-904180-60-3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]