Keplerteleskopet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Kepler-teleskopet)
Hopp til navigering Hopp til søk
Tegning av Kepler-teleskopet.

Keplerteleskopet er et NASA-romteleskop og -fotometer som skal lete etter eksoplaneter som ligner vår egen jord, med særlig fokus på de som ligger i den livsbetingende avstanden til moderstjernen («beboelig sone»). Planetene blir oppdaget når de passerer foran moderstjernen, og dermed reduserer lysstyrken til stjernen med rundt én titusendel. Teleskopet har fått navn etter den tyske astronomen Johannes Kepler.

Keplerinstrumentet har en diameter på 0,95 meter, og skal observere et utvalg på mer enn 100 000 stjerner kontinuerlig gjennom hele levetiden på reisen, som er 3,5 år eller mer. Lysdetektorene til instrumentet har en samlet oppløsing på rundt 95 megapiksler. Prisen for denne letingen er omtrent 4,2 milliarder kroner. Kepler er en del av Discovery-programmet til NASA.

Oppskytning og suksess[rediger | rediger kilde]

Kepler-teleskopet ble skutt ut i verdensrommet fra Cape Canaveral-basen i Florida den 6. mars 2009. Det var en Delta II-rakett som brakte teleskopet ut i verdensrommet, og etter 62 minutters ferd ble teleskopet frigjort fra raketten, 721 kilometer fra Jorda. Kepler har et teleskopkamera og undersøker en avgrenset del av verdensrommet, med om lag 150 000 av de mange milliarder stjernene i vår galakse, og har (mai 2013) funnet om lag 2 700 potensielle eksoplaneter, hvorav minst 850 sikre eksoplaneter i mer enn 700 solsystemer. I april 2013 bekreftet NASA funnene av tre steinplaneter i «beboelig sone» i solsystemene Kepler-62 og Kepler-69.[1]

Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.

Det har blitt en stor suksess, og NASA har derfor bestemt å utvikle og skyte opp oppfølgeren TESS-teleskopet (Transiting Exoplanet Survey Satellite) i 2017.[2] Dette instrumentet skal ha fire vidvinkel-kameraer som skal kunne undersøke store deler av verdensrommet. Det kan undersøke om lag 2 millioner forhåndsdefinerte stjerner, hvorav de 1000 nærmeste røde dvergene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Terje Avner, Her er NASAs nye planetjeger, i Aftenposten 12. mai 2013, side 24.
  2. ^ Terje Avner, Her er NASAs nye planetjeger, i Aftenposten 12. mai 2013, side 24.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]