Keiserinne Myeongseong

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keiserinne Myeongseong
Queen Min-oval portrait.jpg
Foto som anses å forestille dronning Min.
Født19. oktober 1851Rediger på Wikidata
YeojuRediger på Wikidata
Død8. oktober 1895Rediger på Wikidata (43 år)
SeoulRediger på Wikidata
Gravlagt Joseondynastiets kongegraverRediger på Wikidata
Ektefelle Gojong av KoreaRediger på Wikidata
Barn Sunjong av KoreaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse PolitikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet JoseonRediger på Wikidata

Keiserinne Myeongseong (hanja: 明成皇后; hangeul: 명성황후; revidert romanisering: Myeongseong Hwanghu; født 19. oktober 1851 i Yeoju, Gyeonggi, Kongedømmet Joseon, død 8. oktober 1895, Gyeongbokgung, Hanseong, Joseon), også kjent som Dronning Min (민비; Minbi), personlig navn ukjent (etternavn Min, 閔), var den første offisielle kona til Kong Gojong, den 26. kongen av det koreanske Kongedømmet Joseon.

Fra 1873 til hennes død i 1895 var hun rikets regent, med et avbrudd på fem dager i 1895. I 1902, da Gojong hadde blitt erklært keiser av Korea, fikk hun det posthume navnet Hyoja Wonseong Jeonghwa Hapcheon Honggong Seongdeok Myeongseong Taehwanghu (孝慈元聖正化合天洪功誠德明成太皇后; 효자원성정화합천홍공성덕명성태황후), som ofte forkortes til Myeongseong Hwanghu.

Dronning Min ble av japanerne regnet for å være et hinder for deres innflytelse og ekspansjonsplaner i Korea. Forsøk på å fjerne henne fra den politiske arena gjennom mislykkede opprør som til tider ble støttet av den daværende mektige koreanske regent Heungseon Daewongun, kong Gojongs far, som motsatte seg all endring i Koreas isolasjon og som til tider ble anklaget for å jobbe for japanerne, førte til at hun sterkt motsatte seg japansk innflytelse.

Etter Japans seier i den første kinesisk-japanske krig, gikk Dronning Min inn for sterkere forbindelser med Keiserriket Russland i et forsøk på å gå imot den japanske innflytelsen i Korea. Miura Gorō, den japanske ministeren i Korea og da en pensjonert generalløytnant i hæren, støttet fraksjonen ledet av Heungseon Daewongun, som han regnet for å være mer sympatisk ovenfor japanske interesser.

Tidlig om morgenen 8. oktober 1895 tok snikmordere væpnet med sverd som visstnok var under ordre fra Miura Gorō seg inn i Gyeongbok-palasset. Da de kom inn i dronningens område (Okhoru-paviljongen), drepte de tre kvinner de antok var Dronning Min, og da de fikk bekreftet at en av dem virkelig var Dronning Min, brente de liket i en furuskog foran Okhoru-paviljongen og spredte deretter aska. Hun var da 43 år gammel. Dette mordet har blitt kjent som Eulmi-hendelsen (乙未事變; 을미사변).

Mordet på den koreanske dronningen førte til fordømmelse fra andre fremmede makter. For å hanskes med den økende internasjonale kritikken, ga den japanske regjeringa Miura ordre om å vende hjem til Japan og tiltalte ham i en forfalsket rettssak ved domstolen i Hiroshima, mens de andre militære involvert i mordet fikk en rettssak for en militær domstol. Alle ble frifunnet da det ikke fantes nok bevismateriale til å få dem dømt.

Likevel førte mordet til økte anti-japanske holdninger i Korea med "kort hår-ordenen" (斷髮令; 단발령), og koreanerne opprettet den rettskafne Eulmi-arméen og deltok i demonstrasjoner i hele landet. Etter mordet flyktet kong Gojong og kronprinsen, den senere keiser Sunjong og søkte tilflukt i den russiske legasjonen i Korea i 1896, og dette førte til et tilbakeslag for Gabo-reformene, som det ble antatt var et resultat av japansk innflytelse. I oktober 1897 kom Gojong tilbake til Gyeongungung, og han opprettet da Keiserdømmet Korea.

I Sør-Korea har man fått en fornyet interesse for Keiserinne Myeongseong på grunn av nyere romaner, TV-serier og en musikal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]