Hopp til innhold

Keiserens nye klær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vilhelm Pedersens illustrasjon til Keiserens nye klær

Keiserens nye klær er et kunsteventyr fra 1837 skrevet av den danske forfatteren H.C. Andersen. I eventyret hører vi om en keiser som blir forledet til å tro at han går rundt i klær av de vakreste stoffer, mens han i virkeligheten går rundt i bare undertøyet.

Handling[rediger | rediger kilde]

To utspekulerte svindlere ankommer hovedstaden til en keiser, som bruker overdådig mye penger på klær til seg selv - på bekostning av statlige interesser. Svindlerne utgir seg for å være dyktige vevere, og tilbyr å forsyne keiseren med praktfulle klær som er usynlige for mennesker som er dumme eller inkompetente. Keiseren ansetter veverne, og de setter opp vevstoler. En rekke embetsmenn, og deretter keiseren selv, besøker «veverne» for å sjekke fremgangen deres. Alle sammen ser at vevene er tomme, men de later som noe annet for å unngå å bli ansett som en tosk.

Til slutt rapporterer veverne at keiserens drakt endelig er ferdig. De later som de kler på ham, og keiseren går i prosesjon foran resten av byen. Befolkningen går sammen om påskuddet, fordi de ikke ønsker å fremstå som udugelige eller dumme - helt til et barn utbryter at keiseren ikke har på seg klær i det hele tatt. Alle de andre innbyggerne innser da at alle sammen har blitt narret. Selv om han blir forskrekket, fortsetter keiseren prosesjonen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]