Keiseren (bokserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Keiseren er en bokserie skrevet av engelske Conn Iggulden. Det er en serie på fire bøker som omhandler Julius Cæsars liv. Bøkene er basert på kjente historiske hendelser, hvor forfatteren har skrevet sin versjon av og som forfatteren diskuterer i seksjonen Historiske kommentarer bakerst i alle 4 bøkene.

Romas porter[rediger | rediger kilde]

Keiseren
orig. The Gates of Rome
Forfatter(e)Conn Iggulden
SjangerHistorisk roman
Norsk utgave2007
ForlagGyldendal
Oversetter(e)Elisabeth Bjørnson
Sider390

Romas porter handler om de første årene til Julius Gaius Cæsar. Det første vi møter er to gutter på godset til den ene av de. Dette er Cæsar og Marcus Junius Brutus. Disse guttene vokser opp sammen og blir trent og opplært i stridsteknikk og taktikk av en av de beste gladiatorene og legionærene på den tiden, Renius. Da læretiden nærmer seg slutten skal de to guttene slåss mot Renius, de tror at det er til en av partene dør. Det resulterer i at Gaius nesten dør, men blir reddet av en gammel mann som kan operere som tilfeldigvis dukker opp akkurat i dette tidspunktet. Brutus kjemper hardt mot Renius i sinne av at vennen har blitt felt. Han får inn et slag med sverd som kutter mange nerver ut i armen og gjør Renius' må amputeres.

Noen dager senere, før Gaius har kommet seg etter operasjonen, oppstår det et slaveopprør i Roma. Dette sprer seg helt ut til Cæsar-godset. De klarer å beskytte seg mot slavene lenge nok, men faren til Gaius dør. Derfor blir Gaius herre på godset, men han flytter senere inn til sin onkel, general og konsul Marius. Der lever han det gode liv på kreditorenes regning, mens en annen driver godset for han. Slik blir det helt til Romas andre konsul, Sulla, kommer tilbake fra slagmarken i Hellas. Marius har da barrikadert Roma. Det blir borgerkrig, Marius og hans legion taper. Dette resulterer i at Sulla utroper seg til diktator og Julius Cæsar blir forvist fra Roma. Han verver seg og blir med som legionær på en av Romerrikets galeier

Kongers død[rediger | rediger kilde]

Keiseren
orig. The Death of Kings
Forfatter(e)Conn Iggulden
SjangerHistorisk roman
Norsk utgave2008
ForlagGyldendal
Oversetter(e)Elisabeth Bjørnson
Sider526

Kongers død handler om Julius Cæsar og Marcus Brutus sine liv som legionærer på forskjellige steder. Brutus steg fort i gradene på grunn av god innsats i Bronseneven. Han ble etterhvert centurion i legionen. Julius var underoffiser ombord på Accipiter. Han var med og frigjorde en konsul på Mytilene. Dette fikk han en laurbarkrans for. Senere ble Accipiter tatt av pirater. Offiserene ble holdt i fangenskap til løsepenger ble betalt for Cæsar ble det krevet 50 talenter. Da de var i fangenskap var det kun Cæsar som klarte å holde håpet oppe. Han tok kommandoen over alle offiserene og trente de. Da de ble sluppet løs på kysten av Afrika. Han kaprer et handelsskip for å gå etter piratene som tok han til fange. Han søker opp dem og flere pirater og henretter dem og får to nye triremer i sin besittelse. De drar til kysten av Hellas og finner en romersk bosetning utryddet.

Cæsar sverger hevn igjen, han samler veteraner og bygger en styrke av disse og de mennene han samlet før piratjakten. Disse soldatene kalte han for ulvene og gikk i mot kongen som hadde fått Hellas til å gå i mot Romerriket. Selv med en liten styrke klarte han og overvinne den store hæren han sto i mot. Dette takket være god taktikk. Like etter at han har kommet tilbake til Roma begynner han å bygge opp Marius gamle legion med Brutus. Det er Brutus som har kommandoen over denne lille legionen, men han sverger sammen med sin legion lojalitet til Cæsar. Da det bryter ut et stort slaveopprør med Spartacus som leder, blir Cæsar og hans legion med. Underveis dør en general og Cæsar tar over kommandoen over hans legion. Denne legionen blir da sveiset sammen med Cæsars egen og kalt Den tiende. Slavene blir til slutt slått ned, men hærføreren Pompeius frykter Cæsar og får han sendt til Spania på to års oppdrag.