Kebnekaise fjellstasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Baksiden
Leden til fjellstasjonen med den gryteformede Tolpagorni lengst til venstre. Fjellstasjonen vises langt fram i midten av bilder
Ovenfra

Kebnekaise fjellstasjon ligger 690 meter over havet og har sin beliggenhet 19 km fra Nikkaluokta, som igjen ligger cirka 70 km vest for Kiruna. Fjellstasjonen drives av Svenska Turistföreningen (STF), og består av en hovedbygning og flere tilhørende annekser med totalt 220 senger.

Den eldste av fjellstasjonens bygninger er Kebnekaisestugan, som ble anlagt 19071908 i stein etter sveitserstil. I 1924 ble den påbygd. I årene 1948-1952 ble det foretatt en større utbygging av stasjonen med flere bygninger. Deretter ble den utvidet i 1966, 1978–1979 og 1990–1991.

I hovedbygningen er det en restaurant med à la carte-meny og en kiosk med diverse godteri, aviser, øl med mer. Det finnes også en badstu, et tørkerom, et kjøkken og en fjellbutikk, og det arrangeres mye mer enn selve turen til Kebnekaises sørlige topp.

Vandringsleder[rediger | rediger kilde]

I nærheten av stasjonen finnes det mange vandringsleder. Den mest kjente går mellom Abisko og Nikkaluokta.

Fra Nikkaluokta går det en 19 km lang vandringsled frem til fjellstasjonen. Etter ca. 6 km kommer man til Kaffekåtan ved Láddjujávri, der man kan få seg en kaffe med vafler eller en reinburger. Ved normal takt i godt vær tar det cirka fire timer å gå fra Nikkaluokta til Kebnekaise fjellstasjon.

Man kan også ta helikopter. Da tar reisen cirka 6 minutter. For å forkorte vandringen med ca. 6 km kan man også ta båt langs stranden til innsjøen Láddjujávri.

Kommunikasjoner[rediger | rediger kilde]

Etter å tatt tog eller fly til Kiruna (Kiruna lufthavn) kan man ta drosje, buss eller bil til Nikkaluokta. Derfra er det en ca. 19 km lang vandringsled til fjellstasjonen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]