Nikkaluokta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 67°51′1″N 19°0′45″Ø

Veien til Nikkaluokta.
Parkeringsplass og turistinnretning i bygden, juli 2006.

Nikkaluokta (nordsamisk: Nihkkáluokta) er en bygd i Gällivare kommune, i nærheten av grensen til Kiruna kommune. Nærmeste tettsted er Kiruna, 66 kilometer østover. Nikkaluokta er kjent som et utgangspunkt for vandringer i Kebnekaiseområdet, deriblant Kungsleden.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Nikkaluokta ligger der de to dalene Visttasvággi, Láddjuvággi løper sammen i innsjøen Paittasjärvi og danner Kalixälvens kilder. Mellom disse to dalene ligger Sveriges mektigste høyfjellsområde, Kebnekaisemassivet. Bygden ligger der hvor landeveien tar slutt og fjellstigningene begynner. Bygden ligger også i grenselandet mellom de to reinbeitedistriktene Laevas og Girjas.

Stedet har overnattingshytter, og Nikkaluokta kapell ligger på byens høyeste punkt. Sommerstid finnes det også en helikopterbase på stedet. 5,6 kilometer fra Nikkaluokta, ved innsjøen Láddjujávri begynner leden opp mot Láddjuvággi og Kebnekaise fjellstasjon. Vandringen mellom Nikkaluokta og fjellstasjonen er 19 kilometer og tar vanligvis mellom fire og fem timer; med helikopter tar det seks minutter.

Kalixälven har sine kilder på stedet.

Nikkaluokta har omkring ti bofaste familier. Hovednæringen er turisme. Reindrift, kunst, sløyd og transport er også en del av næringsveien.

Historie[rediger | rediger kilde]

I området har det eksistert samiske bosetninger i flere tusen år. De første faste bosetningene i Nikkaluokta, torvkåtorna, kom i begynnelsen av 1900-tallet. Dette var familier som drev reindrift – njargajohttit – og som under hårde vintrer mistet sine reinflokker og søkte andre måter å forsørge seg på. Nikkaluokta befant seg på flyttleden og var et bra bosted. Det fantes også muligheter til jakt, fiske, og senere også arbeid med transport og service.