Kategoridiskusjon:Norske billedkunstnere

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne kategorien er en ekstremt stor sekkepost og lite egnet for kategorisering av faktiske kunstnere. Begrepet relaterer til er visual art, som er langt større enn det vi normalt oppfatter som «bilde». Kunstnerne bør plasseres i en faktisk kategori (Norske malere, Norske illustratører) eller eller under Norske kunstnere. — Jeblad 23. jan 2007 kl. 17:59 (CET)

Relatert til dette er er kategorien Norske billedhuggere hvor jeg tror det er vanligere å snakke om Norske skulptører.
Hvis vi velger å beholde kategorien så må Norske malere, Norske illustratører m.fl. flyttes inn i denne kategorien da en maler er en billedkunstner. Sidestilt med Norske billedkunstnere vil vi da få Norske utøvende kunstnere som også blir en stor kategori. Jeg mener vi med fordel kan prøve å unngå å skape et unødvendig komplekst hierarki. — Jeblad 23. jan 2007 kl. 18:06 (CET)


Sidesporet: Billedhuggerne snakker selv om billedhuggere, ikke om skulptører. Jfr Norsk Billedhoggerforening. Den saken bør vi la ligge død.
Hovedsporet: I denne kategorien her finnes det flere kunstnere som jobber med billedkunst, men som ikke jobber med materialer som vi har kategorier for. Eksempler er Hannah Ryggen (billedvev) og Anne-Karin Furunes (perforerte stålplater). Antallet kunstnere som jobber med installasjoner, relieffer, store materialdekorasjoner osv er økende, og det er inntil videre logisk å bruke denne kategorien til disse. Derfor bør kategoriene opprettholdes.
Forslag til løsning: Vi rydder kraftig opp i denne kategorien her, og i Kategori:Norske kunstnere. Når vi har fjernet alle som burde stå et annet sted (Harriet Backer er maler, ikke generell kunstner, osv), så håper jeg kategoriene ser overkommelige ut. --MHaugen 23. jan 2007 kl. 18:19 (CET)
Jeg tror skulptører innbefatter billedhuggere, men er ganske sikker på at det motsatte ikke er tilfelle. Billedkunstnere vil i tolkingen visual art innbefatte malere og annet, og disse bør da logisk sett være underkategorier. Velger vi denne tolkingen av billedkunst får vi igjen problemer med begrepet kunstnere, da dette innbefatter blant annet musikere og skuespillere. Sidestiller vi billedkunstnere med malere så har vi forsåvidt løst problemet men vi kan få noen merkelige kategoriseringer. — Jeblad 23. jan 2007 kl. 18:29 (CET) Som er kuriøs sidenote, en som driver med «installasjoner» må da være en installatør? :D
Kategoriseringene kommer i trøbbel uansett. Jeg støtte på Svein Tang Wa som grafiker(lino) og tegner i Stavanger i 1970 eller deromkring, og var tilstede da han var musikalsk innslag i et TV-program. Så hører jeg han fungerer som avistegner noen år senere, før jeg leser navnet som en av leverandørene til Vamps låter. Og nå står han som musiker her. Han er ikke alene om å legge om på dette og lignende vis. Mange malere tegner, og noen stiller ut begge deler - og mixer litt lyd på si, eller leker seg med video og data. Spørsmålet blir hvor mange steder de kategoriseres, for det må vel bli flere enn ett uansett? Neste: «Kunstnere» er så vidt at det dekker scene, bøker osv. «Installatøren» er vel det, bare han ikke havner i elektrobransjen som er patentbeskyttet. Med rotete hilsen--Bjørn som tegner 1. feb 2007 kl. 16:22 (CET)
Jeg holder smått om senn på med å tømme denne kategorien. Jeg lurer på om vi burde opprette Kategori:Norske installasjonskunstnere med det samme? eller kanskje Kategori:Norske installasjons- og performancekunstnere? Og hva med kunst som brukes som romdekorerende konsepter? (Slik som freskomalerne, Emanuel Vigeland og den før nevnte Anne-Karin Furunes) Har vi et kort og greit navn for det? Hvis ikke får de hensove i Kategori:Norske kunstnere til så lenge. --MHaugen 14. feb 2007 kl. 23:14 (CET)