Kategoridiskusjon:Båter

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kategori:Båtmodeller[rediger kilde]

Hei Sidhekin. Jeg har holdt en del på med seilbåtene på no:vp og lurer bare litt på hva dine planer er for båtene du har lagt under kategorien kategori:båtmodeller? Da båtmodeller er svert bredt ser jeg for meg at det fort kan bli noe rot med en slik kategori. Jeg er åpen for forslag og synes det hadde vært fint med fler som bidrar her (ikke at jeg er så aktiv heller, men fremdelses den som har gjort mest på dette felt). Men dersom du ikke har en plan med kategoriseringen og la det stå som nå kommer jeg å fjerne det igjen. Mvh Prillen 12. okt 2008 kl. 13:45 (CEST)

Jeg styrer mye med kategorisering, men har dessverre liten peiling på båter, så jeg er veldig glad for å høre at noen med peiling også bryr seg om kategorisering. :) Tilsammen skal vi vel få det riktig.
Bakgrunnen for kategorien er at jeg savnet den da jeg ifm slettediskusjonen WP:S#Skager 660 skulle fikse på artikkelen Skager 660 – og begynte å lete etter tilsvarende artikler, noe som ble vrient.
Min første tanke var noe à la kategori:bilmerker, men etter å ha studert hva som fantes av båter, satset jeg på at noe à la kategori:bilmodeller kunne passe bedre. (Merk hvordan den er strukturert med underkategorier; det skulle ikke behøve bli rot med slikt.)
Jeg gjetter også på at vi bør ha kategori:båtklasser og kategori:produsenter av båter, men hvordan disse skal kategoriseres, er jeg usikker på. Entypebåter er klassebåter, stemmer? Men vil det også være riktig å kalle dem modeller? (I så fall er det vel greiest med kategori:entypebåter, under begge disse kategoriene.)
Jeg vet ennå for lite til å kunne kategorisere sikkert, riktig og raskt, men jeg vet at kategoriseringen slik den har vært til nå, ikke holder. Se for eksempel på kategori:kjølbåter. Såvidt jeg med mitt utrente øye kan se, omfatter den både produsenter, (Dufour, Wally Yachts), modeller/modellserier(?) (Columbie 66, Hanse 350) og klasser/entypebåter(?) (Spekkhugger (seilbåt), Soling) – alt i en salig blanding og uten at de er kategorisert sammen med andre produsenter, modeller og klasser.
Jeg vet at jeg beveger meg inn på et område jeg ikke kan så godt, og jeg er forberedt på at jeg kommer til å gjøre feil og bli tilbakestilt, men akkurat som kategori:biler har både kategori:biltyper, kategori:bilmerker og kategori:bilmodeller, tror jeg det trengs tversgående kategorisering også under kategori:båter. Jeg skal prøve å få til det, og mottar i den forbindelse alle tips og all hjelp med takknemlighet. :) — the Sidhekin (d) 12. okt 2008 kl. 21:31 (CEST)
Hva med å kategoriserie etter type båt: tresnekker, plastsnekker, fritidsbåter med utenbordsmotor, fritidsbåter med innenbordsmotor, sjarker, osv ? KEN 12. okt 2008 kl. 22:32 (CEST)
Det er også et alternativ. Per idag er de kategorisert etter type båt: danske båttyper, klinkbygde båttyper, krigsskip (er nå det egentlig båter?), norske båttyper, robåter, seilbåter, skipsklasser (igjen, er dette egentlig båter?), svenske båttyper og tankskip(!).
Men det er i utgangspunktet ingenting i veien for å kategorisere båter på flere måter. Det at én kategorisering er nyttig, behøver ikke bety at andre ikke er det. :) — the Sidhekin (d) 12. okt 2008 kl. 23:02 (CEST)
Enig med Sidhekin at båter (og skip) kan og må kategoriseres på fler måter - feks kan samme båt kategoriseres som motorbåt, snekke, trebåt, enskrogsbåt, norsk båt, fritidsbåt med innenbordsmotor osv osv. Selv er jeg mest interesssert i kjølbåter og vet følgende mest om dette emne, mens skip, motorbåter mv ikke står så klart og jeg har derfor ikke så sterke meninger om kategoriseringen av dem. Bortsett fra at jeg ser at en opprydding hadde vært bra!
Det finnes PT en underkategori under kategori:båttyper som heter kategori:seilbåter. PT ligger det her ulike seilbåttyper (Aslakbåt, Bindalsbåt osv osv) samt tre underkategorier. Slik synes jeg funker bra, men her er det ikke komplett. Seilbåttypene er urydding og ikke komplett. Videre ser jeg for meg at de tre underkategorier blir til følgende: kategori:Kjølbåter, kategori:Entypebåter, kategori:Regattabåter, kategori:Flerskrogsbåter,kategori:Joller, kategori:Kjølbåtprodusenter, kategori:Entypebåtprodusenter, kategori:Regattabåtprodusenter, kategori:Flerskrogsbåtprodusenter, kategori:Jollerprodusenter, kategori:Kjølbåtkonstruktører, kategori:Entypebåtkonstruktører, kategori:Regattabåtkonstruktører, kategori:Flerskrogsbåtkonstruktører, kategori:Jollekonstruktører. Evt kan disse plasseres i tre kategorier for å få det mer ryddigt (men problemet er jo heller at det ikke er noe å plassere i disse kategorier... Enda). Denne indeling vil by på en del dobbelkategorisering, men tror likevel det er mest oversiktelige løsning. På samme måte kunne motorbåter deles i underkategorier osv.
kategori:Båtmodeller blir bare alt for bredt. Det finnes mange tusen kjølbåtmodeller alene og da blir det jo noe surr å blande dem med motorbåter mv...Prillen 13. okt 2008 kl. 12:52 (CEST)
Det samme gjelder vel kategori:bilmodeller? Lenge før vi får tusen artikler om kjølbåtmodeller, kan vi opprette underkategorier – f eks en underkategori kategori:kjølbåtmodeller, lagt under både kategori:båtmodeller og kategori:kjølbåter. Og blir det ikke like mye surr også å blande artikler om kjølbåtmodellene med artikler om kjølbåtprodusentene, kjølbåtklassene etc?
God mulig jeg er på villspor, men det hadde i så fall vært kjekt om noen forklarte hvordan kategori:båtmodeller blir så forskjellig fra kategori:bilmodeller. :) — the Sidhekin (d) 13. okt 2008 kl. 15:31 (CEST)
(Eller kanskje heller underkategorier som Kategori:Norske båtmodeller, Kategori:Båtmodeller fra Albin Marin etc?) — the Sidhekin (d) 13. okt 2008 kl. 16:17 (CEST)
Du er bare et (eller fler) nivå høyere. Kategori:Kjølbåter tilsvarer kategori:bilmodeller og da vil Kategori:Motorbåter tilsvare Kategori:Motorsykler etc. Da kan det selvfølgelig komme kategori:Bavaria-modeller under slik som for biler, men det må bli i fremtiden. Og da synes jeg det er passende med produsenter, konstuktører og modeller under Kategori:Kjølbåter igjen. Men gjerne for meg i hver sin underkategori. Kategoristrukturen vil da feks se slik ut: ...->Transportmidler->Kjøretøyer->Båter->(båttyper)->seilbåter->kjølbåter->(Kjølbåtmodeller)->Bavaria-modeller der (båttyper) kanskje burde utelates her og (kjølbåtmodeller) hører fremtiden til? Det hindrer selvfølgelig ikke for andre kategoriseringer som også finnes feks Kategori:svenske båttyper. Prillen 13. okt 2008 kl. 16:38 (CEST)
Hvis kategori:kjølbåter tilsvarer kategori:bilmodeller, må kjølbåtprodusentene (Dufour, Wally Yachts) ut av kategorien – de er ikke modeller (eller -serier). Men jeg er ikke overbevist – hvorfor kan ikke heller kategori:kjølbåter (og annet i kategori:båttyper) samle både modeller og produsenter? Så kan vi heller ha en tversgående kategorisering i tillegg – og samle resultatene i felles underkategorier, om det blir for mange.
Det høres for meg ut som om du heller vil si at kategori:kjølbåter tilsvarer kategori:biler. Med mindre altså at du virkelig mener at Dufour og Wally Yachts er feilkategorisert? Og om kategorien er ment kun for modeller, mener jeg kategorien burde hete kategori:kjølbåtmodeller – mindre forvirrende. — the Sidhekin (d) 13. okt 2008 kl. 16:58 (CEST)
Beklager jeg mente selvfølgelig at Kategori:Kjølbåter tilsvarer kategori:biler. Så jeg tror egentlig vi er nærmer oss enighet her. Så jeg prøver å gjenta: Og da synes jeg det er passende med produsenter, konstuktører og modeller under Kategori:Kjølbåter. Men gjerne for meg i hver sin underkategori. Og jeg skal prøve å gjøre det klarere hva jeg mener for slik jeg tolker deg mener du det samme...
1. Enten vil det under kategori:kjølbåter ligge modeller (feks Albin Vega), Produsenter (feks Dufour) og konstruktører (feks Peter Norlin i en saling blanding, men enda ikke så mange.
2. Ellers så gjøres inndelingen nå med en gang slik at det under kategori:Kjølbåter vil ligge følgende tre underkategorier: kategori:Kjølbåtmodeller, kategori:kjølbåtprodusenter og kategori:kjølbåtkonstruktører. Da vil inndelingen også bli slik som Kategori:Biler slik jeg ser det.
Og så kan skip, motorbåter osv få en tilsvarende kategorisering. Prillen 13. okt 2008 kl. 20:29 (CEST)

(undent) Jeg tror vi begynner å bli enige, ja. Jeg hadde først sett for meg «båter» som analog til «biler», men hvis du mener «kjølbåter» er en bedre analog, så har du sikkert rett i det. Jeg skal kikke på det senere i kveld – opprette kategorier og omkategorisere noen artikler. Men jeg vil fortsatt beholde kategori:båtmodeller som samlekategori for kategori:kjølbåtmodeller og modeller av andre båttyper. :) — the Sidhekin (d) 13. okt 2008 kl. 22:05 (CEST)

Høres bra ut. Jeg vil bare gjøre oppmerksom på at Kategori:Båtmodeller vil tilsvare å lage en Kategori:BilerMotorsyklerSyklerTraktorerMedmer Altså en meget bred kategori og synes en slik kategorisering er noe uheldig. Men det er jo ikke noe klart fasit her heller... Prillen 13. okt 2008 kl. 22:50 (CEST)
Er det ikke heller kategori:båter som er analogen til Kategori:BilerMotorsyklerSyklerTraktorerMedmer?  :) All den tid vi har den, bør vi behandle den skikkelig. — the Sidhekin (d) 13. okt 2008 kl. 23:53 (CEST)
Søk på nettet viste at de fleste av dagens kjølbåtartikler omhandler emner som omtales som «modeller» på nettet. Selv aner jeg ikke hva som er klasse og hva som er modeller, så her håper jeg på litt hjelp. For IOD, J/24 og Yngling fant jeg lite omtale på nettet. Én side omtalte IOD som en «modell», og jeg mistenker at Yngling er en modell. J/24 er jeg mindre sikker på. Uansett, som sagt, jeg håper på hjelp.
For the record, følgende sider var mest hjelpsomme i å omtale mange «båtmodeller»:
Så langt har jeg konsentrert meg om kjølbåter, men jeg kommer til å fortsette med andre båttyper. Kanskje ikke i kveld dog ... — the Sidhekin (d) 14. okt 2008 kl. 03:12 (CEST)
Regatta er ikke mitt hovedområde, men båtmodeller (kjøl, jolle og flerskrog) kan også være en entypebåt og altså danne en klasse. Båtene du nevner IOD, J/24 og Yngling er alle kjølbåtmodeller men også entypemodeller og danner altså hver sin klasse. Du vet kanskje at norske jenter seiler Yngling i OL - en egen klasse hvor Ynglinger konkurrerer mot andre Ynglinger. Disse båter vil da både bli plassert i Kategori:Kjølbåtmodeller og Kategori:Entypekjølbåter.
Mht Er det ikke heller kategori:båter som er analogen til Kategori:BilerMotorsyklerSyklerTraktorerMedmer? så er det ikke helt enkelt å gi et klart Nei. Problemet er vel at det ikke er en direkte terminalogi analogi mellom biler og båter. Og så holder jeg på å se mer på kategoristrukturen og tror det her er en del som må rettes i. Les feks Fartøy og deretter se på Kategori:Transportmidler og Kategori:Kjøretøyer. Her mangler det jo Kategori: Fartøyer og farkoster! Prillen 14. okt 2008 kl. 11:17 (CEST)
(Jeg tar meg den frihet å dele innlegget ditt her.)
Jeg har hørt om Yngling i OL, ja. :) Er entypebåter alltid også båtmodeller? Da legger vi det eventuelt som en underkategori til -modeller. Jeg antar at det fins andre klasser også, som ikke er modeller? Da legger vi entypebåtene også under -klasser-kategorien.
En farkost er ifølge farkost et mindre fartøy, så jeg vil heller gjøre det enklere: kategori:fartøyer. — the Sidhekin (d) 14. okt 2008 kl. 19:13 (CEST) resten av dette innlegget trekker jeg ut i sin egen, følgende tråd

Underkategorier generelt[rediger kilde]

(trukket ut fra tråden over og omformattert av — the Sidhekin (d) 14. okt 2008 kl. 19:13 (CEST))

Har sett på en mulig struktur, men det er jo noe vanskelig å formidle det i ord. Men jeg skal prøve. Der jeg for mer oversiktelig formidling utelater [[:Kategori:]], men alt jeg snakker om her er altså kategorier fordelt i en trestruktur og jeg begynner øverst (vet godt at kategoriene er mye mer enn et tre, men hovedformen kan med litt godvilje betraktes som et tre og det enkleste å formidle).

  • Øveste nivå er Transportmidler
    • Derunder: Jernbane Kjøretøyer Fartøyer og farkoster Luftfartøyer Romskip
      • Under Fartøyer og farkoster: Amfibiske Kjøretøyer Båter Skip Undervannsbåter
        • Under Båter: Menneskedrevne båter (kom gjerne med en bedre tittel) Motorbåter Seilbåter
          • Under Seilbåter: Brettseiling Entypebåter Flerskrog Joller Kjølbåter Seilbåter etter opprindelse Seilbåtkonstruktører
            • Under Entypebåter, Flerskrog, Joller og Kjølbåter de samme tre kategorier: Kjølbåtmodeller(evt Entypekjølbåter i Entypebåter) Kjølbåtprodusenter Kjølbåtkonstruktører

Håper dette gav noe mening! Det vil selvfølgelig også være tilsvarende underkategorier under motorbåter, menneskedrevne båter osv men har utelatt dem her. Videre vil det bli mye mer kategorilenking til Kategori:Seiling feks. Og så kan de kanskje bli litt vanskelig å lage en oversiktlig og logisk samling av maritime begreper (navigasjon, båtanatomi osv) samt å lage logisk kategorilenker med Kategori:Vannsport etc.

Jeg går gjerne igang med dette, men det hadde vært fint med innspill til krysskategorisering som nevnt over samt på områder hvor det enda ikke finns så mye (feks motorbåter som jo ikke har fått en egen kategori enda). Prillen 14. okt 2008 kl. 11:17 (CEST)

Jeg syns det ser veldig bra ut. Noen kommentarer:
  1. Som sagt over, jeg foretrekker Fartøyer fremfor det mer tungvindte Fartøyer og farkoster.
  2. Jeg tror jeg foretrekker Robåter fremfor Menneskedrevne båter. Kano er per idag kategorisert som robåt, noe som vel teknisk er litt tvilsomt, siden man padler og ikke ror, men jeg tror ikke det er til hinder for at kategorien fungerer – folk finner frem – likevel.
  3. Krysskategorisering vil komme – jeg har allerede båtmodeller inne, og det kommer sikkert Båtprodusenter og kanskje Båtdeler og flere.
  4. Kjølbåtmodeller skal ikke ligge under Entypebåter, da ikke alle modellene er klasser, og dermed ikke entypebåter. (Tror jeg da?) Entypekjølbåter, hvis vi skal ha den, bør legges under både Kjølbåtmodeller og Entypebåter.
  5. Jeg tror ikke Entypebåter bør ligge under Seilbåter. Bør den ikke heller ligge under Klassebåter (som da igjen havner under Seilbåter)? Det fins klasser som ikke er entypebåter, men ingen entypebåter som ikke er klasser. (Tror jeg da?)
  6. Generelt: Jeg tror vi bør ta små skritt og heller oppdatere planen etterhvert som vi får det mer klart for oss hva vi har og hvordan vi vil organisere det. Det er kjekt å ha målet for øyet, men når vi «går igang» med dette, er det greit om vi tar én kategori + aktuelle kryss-/underkategorier av gangen.
kategori:fartøyer er et greit sted å starte, om du er enig i navnet. Båter er ikke kjøretøyer. :) — the Sidhekin (d) 14. okt 2008 kl. 19:13 (CEST)
Lagt en forespørsel ut på Tinget i håp om noen innspill på navngivingen. Prillen 15. okt 2008 kl. 10:00 (CEST)