Katarina Olofsdotter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Katarina Olofsdotter
Fødtca. 1540[1]Rediger på Wikidata
Rogslösa församling[1]
Død18. juli 1625[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseNonne, abbedisse Rediger på Wikidata
NasjonalitetSverige

Katarina Olofsdotter, eller Katarina Olsdotter (død 18. juli 1625 i Danzig) var en svensk nonne og abbedisse i Vadstena kloster. Katarina var den siste abbedissen i Vadstena og i Sverige før oppløsningen av samtlige svenske klostre ir 1595.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hennes bakgrunn er ubekreftet, men var muligens den Karin Olsdotter som ble opptatt som nonne i 1558, fikk sin provent i 1560 og var priorinne fra 1580.

Da sr Katarina Bengtsdotter Gylta døde i 1593, ble sr Katarina Olofsdotter valgt til hennes etterfølger av de ni fortsatt gjenværende birgittinernonnene, et valg som ble stadfestet av kung Sigismund. Samme år ble den siste nonnen innviet i Vadstena kloster.

I 1594 ble klosteret inspektert av hertug Karl og den lutherske biskopen, som krevde at dets medlemmer skulle overlate sin eiendom gh konvertere til lutherdommen, bie de nektet. Under sr. Katarina Olofsdotters ledelse reiste de fleste av dem i 1595 til et birgittinerkloster i Danzig i Polen, og Vadstena kloster var dermed stengt. De forlot Vadstena i 1595 og tilbragte vinteren i Söderköping innen de reite til det birgittinske datterklosteret «Triumphus Marie» i Danzig i Polen våren 1596.

Samtidige dokumenter regner opp de gjenværende nonnena per 1595, og hva som skjedde med dem ved klosterets stengning: Abbedissens medhjelper Elin Eriksdotter, samt Ingrid Jansdotter, Ingrid Persdotter, Ingeborg Persdotter og Margaretha Mattsdotter fulgte med henne til Polen. Ingegerd Månsdotter og Karin Johansdotter forble i Vadstena med 14 tjenere under fogdens overhøyhet, mens Kerstin Persdotter «blifver hos Lars Jönsson», Margreta Jacobsdotter «blifver hos Jon Larsson» og Anna Larsdotter «blifver hos Daniel Hansson». Av de tre sistnevnte, som åpenbart bosatte seg hos privatpersoner, ble en gift med en ung offiser som var kammersvenn til Karl IX og en annen ansatt som kammerjomfru hos Kristina av Holstein-Gottorp. Kun to nonner fikk forbli i selve klosteret. Karin Johansdotter fikk tillatelse til å bli, for å ta seg av klosterhaven, og, åpenbart, nonnen Ingegerd Månsdotter, som oppgis som «gammal». Hun hadde som sådan arbeidstittelen «nyckelpiga». Karin var gartner (trädgårdsmästare) i ti år, og var da den siste gjenværende nonne i Sverige.

Katarina Olofsdotter døde i klosteret i Danzig tretti år etter at hun hadde forlatt Sverige. Den siste av de nonner hun hadde ført med seg fra Sverige, Anna Larsdotter, døde i 1638.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Svensk kvinnebiografisk leksikon ID KarinOlsdotter, besøkt 29. august 2021[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]