Karl August av Sachsen-Weimar-Eisenach

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Karl August, storhertug av Sachsen-Weimar-Eisenach

Karl August (3. september 175714. juni 1828) var hertug av Sachsen-Weimar og Sachsen-Eisenach (personalunion) fra 1758, hertug av Sachsen-Weimar-Eisenach fra opprettelsen i 1809, og storhertug fra 1815 til sin død i 1828.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Karl August ble født i Weimar som eldste sønn av Ernst August II av Sachsen-Weimar-Eisenach og Anna Amalie av Braunschweig-Wolfenbüttel.

Hans far døde da han bare var ni måneder gammel (28. mai 1758), dermed stod moren Anna Amalie for hele oppdragelsen. Hans stattholder var grev Eustach von Gorz. I 1771 ble Christoph Martin Wieland Karl Augusts lærer. I 1774 kom poeten Karl Ludwig von Knebel for å være lærer for Friedrich Ferdinand Konstantin, Karl August sin yngre bror; de to brødrene reiste samme år med grev Gorz og Knebel til Paris. Da de kom til Frankfurt, introduserte Knebel Karl August for den unge Goethe; begynnelsen på et langt vennskap.

Karl August returnerte til Weimar i 1775, overtok styret i hertugdømmet, og giftet seg den 3. oktober samme år med Luise Auguste, datter av Ludwig IX, landgreve av Hessen-Darmstadt.

Han fikk hentet Goethe til landet og gjorde ham til medlem av det kongelige rådet. Følgene av utnevnelsen var ikke tydelige med det samme, men urolighetene som fantes i landet opphørte etter at Goethe ankom. De gammeldagse tradisjonene ved det lille hoffet ble avskaffet og det florerte med ungdommelig begeistring.