Karakteristisk impedans

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Karakteristisk impedans, , er forholdet mellom spenning og strøm til én enkelt bølge i én retning som går i en transmisjonslinje, en koaksialkontakt, eller i andre strukturer som har et kontinuerlig forhold mellom disse fysiske dimensjonene over noe avstand. For en transmisjonslinje uten tap vil den karakteristiske impedansen være gitt av kvadratroten av forholdet mellom induktans per lengdeenhet og kapasitans per lengdeenhet:

For å unngå uønskede refleksjoner i et radiosystem eller andre systemer som bærer signaler med høy frekvens er det viktig å være klar over den karakteristiske impedansen til transmisjonslinjen. Dersom enden på en transmisjonslinje kobles til en elektrisk motstand med nøyaktig samme verdi som den karakteristiske impedansen vil man helt unngå refleksjoner. Alle andre lastverdier vil føre til refleksjon.

For realistiske transmisjonslinjer må også kabeltap tas med, og da er den karakteristiske impedansen gitt av uttrykket [1]:

,

der er seriemotstand per lengdeenhet, og er parallellkonduktans per lengdeenhet. Dette uttrykket kan omskrives til:

,

og der kan man se at når og er veldig små, eller/og er veldig stor, går det mot .

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Derivation of Characteristic Impedance of Transmission line « GATE ECE 2018». web.archive.org. 9. september 2018. Archived from the original on 9. september 2018. Besøkt 22. desember 2020. 

Se også[rediger | rediger kilde]