Kapp Verdes bank

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kapp Verdes bank (portugisisk: Banco de Cabo Verde – BCV) er sentralbanken på øygruppen Kapp Verde. Den har hovedkontor i hovedstaden PraiaSantiago.

Bankens hovedmålsetting er prisstabilitet, det vil si lav og stabil inflasjon. Dernest har banken som mål å sørge for likviditet, solvens og et fungerende betalingssystem. For å oppnå dette er banken tillagt alle oppgaver en sentralbank normalt har, innen pengepolitikk og rentestyring, rådgiving overfor regjeringen, regulering av pengemarkedet og kredittinstitusjoner, m.m.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens sentralbank ble etablert ved lov 25/75 datert 29. september 1975, samme år som Kapp Verde fikk sin selvstendighet fra Portugal.

BCV har imidlertid røtter tilbake til 1864, da kongeriket Portugal 16. mai sendte et brev som ga det de kalte Banco Nacional Ultramarino, "den oversjøiske sentralbanken", eksklusive rettigheter til å utstede pengesedler i hele koloniområdet. Brevet krever også at denne sentralbanken skal etableres innen et år.

Bankens filial i hovedstaden Praia åpnet sin virksomhet i oktober 1865, under ledelse av Clarimundo Martins, som dermed kan kalles Kapp Verdes første sentralbanksjef. Startkapitalen var beskjedne 30 «contos». Innskuddsrenten varierte mellom 3% og 5%.

I tillegg til avdelingen i Praia etablerte Banco Nacional Ultramarino også filial i St. Vincent i 1894.

I 1973 ble så Banco de Fomento Nacional etablert på Kapp Verde, som et resultat av at Ultramarino ikke ga mellomlang og lang kreditt, samt at de ikke ga kreditt til jordbruket, industrien og landeiere. Samtidig reduserte den offentlige banken Caixa de Crédito sine aktiviteter. Banco de Fomenti Nacional etablerte dermed en filial her, for å bidra til å øke den økonomiske aktiviteten her.

Da landet gikk mot løsrivelse fra Portugal innså man viktigheten av å ha en selvstendig, nasjonal institusjon som utstedte og forvaltet landets valuta. 29. september 1975 ble det derfor besluttet å etablere en sentralbank, og Banco de Cabo Verde ble gitt funksjonene til en sentralbank, herunder en eksklusiv rett til å utstede valuta.

30. juni 1976 ble sentralbankloven vedtatt, som Lov 13/76 datert 26. juni. 1. juli ble dermed Banco Nacional Ultramarino og Banco de Fomento Nacional (Den nasjonale utviklingsbanken) sine eiendeler og forpliktelser overført til den nye sentralbanken, etter bilaterale forhandlinger mellom de to landene.

Sentralbanksjef[rediger | rediger kilde]

Sentralbanksjef («governador») pr august 2018 er João António Pinto Coelho Serra.[1] Han ble sentralbanksjef i 2014, og har før dette vært bl.a. finans- og planleggingsminister på Kapp Verde.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kapp Verdes bank - Organigrama Arkivert 22. juni 2016 hos Wayback Machine., besøkt 5. august 2018.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]