Kanuttene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kanuttene er en gruppe eldre damer i Bergen som har underholdt med sang og musikk på mange arrangementer og institusjoner på Vestlandet siden 1975. Med sine karakteristiske hatter og sjal, fremfører de gamle Bergenssanger, "husker du" -viser og historier fra gamle dager.

Kanuttene sprer glede med sang og musikk. Her Ågoth Margrethe Lilleheil (80)

Historie[rediger | rediger kilde]

På det meste var de ni, men nå utgjør Kanuttene fire medlemmer; Ågoth Margrethe Lilleheil (født 1927 i Bergen) på vokal, Elvira Bjordal (født 1915 i Alta) på gitar, Elisabeth Owe Michelsen (født 1917 i Vikebygd) på mandolin og Frida Lorentze Haukeland (født 1923 i Bergen) på trekkspill.

Kanuttene har delt scene med personer som Sissel Kyrkjebø, Wenche Foss og Gro Harlem Brundtland. De har opptrådt for Kongehus og ordførere, redaktører og direktører. I løpet av sine 30 aktive år har de hatt over 3000 forestillinger. De fikk Kongens fortjenstmedalje i sølv 7. juni 2008 på torgdagen i Bergen, for sin innsats gjennom flere tiår.

Seks av damene fra Fyllingsdalens Husmororkester skilte seg ut som egen gruppe. Denne gruppen tok i 1975 navnet Kanuttene.

Litt variasjon i sammensetningen har det vært siden den mer offisielle starten sankthans-aften 1974, da det var Ågoth Margrethe Lilleheil, Anna Birkeland, Anna Kruger Bakke, Doris Brudvik, Anny Solheim, Gerd Knutsen, Frida Lorentze Haukland, Reidun Iversen og Elvira Bjordal som entret podiet. Et par er falt bort, Elisabet Owe Michelsen er kommet til.

Kanuttene deltok på Torgdagen i Bergen for første gang i 1977.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet hentet de mer eller mindre uforandret fra Sofie Bjørhovdes bok Abelone og Kanutta, og selv om alle gode bergensord har minst tre-fire forklaringer hvorom de lærde strides, så er det ikke usannsynlig at det betyr "Bergens-småtøser som er nokke for seg sjøl".

Draktene[rediger | rediger kilde]

Kanuttenes fargerike drakter, sjal og hatter har blitt deres varemerke i byen mellom de syv fjell. En av draktene til Kanuttene henger i dag på museet i Gamle Bergen. Draktene er inspirert av hvordan pene bergensfruer gikk kledd på slutten av 1800-tallet. Hattene er laget av Ingrid Torgersen.

Medlemmene[rediger | rediger kilde]


Gjenlevende eks-medlemmer:

TV-dokumentar[rediger | rediger kilde]

Det er gitt ut en 13 minutters TV-dokumentar om Kanuttene (UIB produksjon)

  • Kanuttene, en opplevelse!, Eva Olsvold, 1996

Medieomtale[rediger | rediger kilde]