Kamin (fjellsport)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Klatring i kamin.

Kamin er i fjellsporten en betegnelse på en mer eller mindre loddrett fjellsprekk som er stor nok til at en klatrer får plass til hele kroppen inni. Mindre sprekker kalles på klatrespråket riss.

Kaminer blir delt inn i ulike kategorier etter hvor vide de er og dermed hvilke klatreteknikker som brukes for å forsere dem:

  • Trange kaminer har en bredde mindre enn 1 meter og man kan stemme begge føttene mot den ene fjellveggen og begge knærne mot den motstående veggen. Kaminen klatres ved at føtter og knær vekselvis heves. Omtales også som dieder.[trenger referanse]
  • I kaminer med bredde ca. 1 meter stemmes begge føttene mot en vegg og ryggen mot motstående vegg. Slike kaminer forseres ved å heve føttene en etter den andre og deretter skyve ryggen opp.
  • I en vid kamin over 1 meters bredde stemmes en fot og en hånd mot veggen på venstre side, den andre foten og hånden tilsvarende på høyre side. Føtter og hender plasseres vekselvis høyere på venstre og høyre side.

Kaminer har spilt en stor rolle klatringens utvikling ved at mange av rutene i klatresportens tidlige fase fulgte kaminer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata