Kakuro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En enkel kakurooppgave

Kakuro (japansk カックロ) er et slags tallkryssord der man skal plassere siffer inne i et rutemønster. Det er opprinnelig en amerikansk oppfinnelse fra 1960-tallet, men på 1980-tallet tok det av i Japan, der det nå deler plassen med sudoku som det mest populære tallspillet.

Spillet går ut på at man skal legge sammen tallene mellom 1 og 9 slik at de utgjør tallet som er gitt som «stikkord». Det er ikke tillatt å gjenta et tall innenfor en blokk; største mulig tall er dermed 45 fordelt på ni ruter. Det er mulig å løse kakuro uten å gjette, ettersom visse tall kun er mulige å oppnå gjennom unike kombinasjoner. For eksempel kan 3 på to ruter kun være 1 + 2, mens 23 på tre ruter kun kan være 6 + 8 + 9. Det finnes totalt 29 slike unike kombinasjoner i spillet (fire for to ruter, fire for tre ruter og så videre til og med åtte ruter, og en for ni ruter; de to høyeste og de to laveste tallene som kan settes inn på det gjeldende antall ruter vil alltid være unike). Ved å sammenholde unike kombinasjoner der slike tall møtes kan man eliminere muligheter, og dermed finne frem til rett tall i rett rute. I tillegg kan man utelukke tall fra blokker med to ruter der «stikkordet» er et partall, ettersom tall ikke kan gjentas.

I november 2005 begynte kakurooppgaver å dukke opp i norske aviser. Også norske nettsteder har i desember 2005 lagt ut tall-spillet. Per januar 2006 finnes det flere bøker og hefter med kakuro. Aftenposten trykker en kakuro-oppgave i søndagsavisen, sammen med to sudoku-oppgaver.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navnet kakuro er en sammentrekning av det japanske ordet for «å legge sammen» (kasan) og den japanske stavemåten av ordet «kryss» (kurosu).

Annet[rediger | rediger kilde]

Et spill som minner om kakuro og sudoku er sumdoku. Som med kakuro er det ikke oppgitt tall i rutene. Men det er markert områder (fra 1 til 5 ruter) innenfor 3×3 ruter (som i sudoku) som skal ha en bestemt sum, og ut fra det dette skal man plassere de nødvendige tallene.

Schibsted-forlagene ga i januar 2006 ut et eget blad med sumdoku-oppgaver.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]