Kabul-Kandahar-hovedveien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Byggearbeid på Kabul-Kandahar-hovedveien sommeren 2003.

Kabul-Kandahar-hovedveien er en 483 km lang vei som forbinder Afghanistans to største byer, Kabul og Kandahar. Denne hovedveien utgjør en viktig del av Afghanistans nasjonale veinettverk, «Ringveien». Om lag 35 % av Afghanistans befolkning lever nær denne strekningen av Ringveien, i en største avstand på 50 km fra veien.'

Kabul-Kandahar-hovedveien var tidligere i svært dårlig stand på grunn av over to tiår med krig og vanskjøtsel. USA finansierte reparasjon og gjenoppbygging av 389 km vei, mens Japan finansierte for en strekning på 50 km. 43 km av veien var allerede i brukbar stand før dette arbeidet tok til. Gjenoppbyggingsprosjektet ble fulgt opp av The Louis Berger Group, med hjelp av tyrkiske og indiske ingeniører til planlegging og utforming. Første fase av asfalteringen ble fullført i desember 2003 og hovedveien ble åpnet for trafikk.[1] Reisen pleide tidligere å ta to dager, men tar nå ca. seks timer.

Dødsfall[rediger | rediger kilde]

Per tidlig i 2004 fortsatte Taliban-opprørere å forfølge reisende gjennom korridoren. Afghanske vakter, soldater og arbeidere har også blitt drept langs ruten. I oktober 2003 kidnappet de en tyrkisk entreprenør, og desember samme år ble to indiske arbeidere kidnappet. I februar 2004 skjøt Taliban-opprørere ned et Louis Berger Group-helikopter, og tre mennesker omkom.

I mars 2004 myrdet opprørere en tyrkisk ingeniør og en afghansk vakt. En annen tyrkisk ingeniør og tolk ble kidnappet. Denne handlingen førte til at USA satte opp små sivilt-militære team på tre steder langs veien.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]