Küstrinkuppet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Küstrinkuppet (tysk: Küstriner Putsch) av 1. oktober 1923, også kalt Buchrucker-Putsch etter sin anfører, var en umiddelbar reaksjon på avsluttelsen av den passive motstand mot Ruhrokkupasjonen den 26. september 1923 fra den tyske riksregjering.

De av major Bruno Ernst Buchrucker oppstilte enheter fra Schwarze Reichswehr aktet å styrte riksregjeringen under rikskansler Gustav Stresemann og erstatte den parlamentarisk-demokratiske republkk med et nasjonalt diktatur. Et annet motiv for kuppet var Reichswehrledelsens anordnede oppløsning av arbeidskommandoene, noe som innebar at mange av deres tilknyttede ville berøves økonomisk eksistens.

Forsøket på å okkupere garnisonsbyen Küstrin ble forhindret av enheter fra Reichswehr. Buchrucker og andre ble arresterteog dømt til festningsarrest rller fengselsstraffer for høyforræderi. Men de fleste av kuppmakerne kom fra det uten straff.

I Berlin-Spandau kontrollerte putschistene i en kortere periode Zitadelle Spandau og Fort Hahneberg, men måtte snart bøye seg for Reichswehr.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]