Schwarze Reichswehr

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Schwarze Reichswehr (De sorte riksvern) var en betegnelse under Weimarrepublikkens tid i Tyskland om illegale paramilitære formasjoner som ble stiftet for å omgå Versaillestraktatens bestemmelser om styrkebegrensninger i Tyskland. Formasjonene ble stiftet, fremmet og tildels finansiert av det tyske forsvaret Reichswehr. Videre kunne Reichwehr også stille med opplæring og forlegninger.

Versaillestraktaten avgrenset den tyske hærs maksimalstyrke til 100 000 mann. Samtidig skulle allierte militærkommisjoner overvåke den vidtrekkende avvæpningen som ble nødvendig. Men Riksvernet omgikk dette og holdt overtallige våpen, ammunisjon og annet militærutstyr skjult for internasjonal inspeksjon. Det antas at vestlige militærkommisjoner tildels så gjennom fingrene med dette, da det hersket en frykt for bolsjevistisk revolusjon i Tyskland, tilsvarende den man hadde sett gjennom Den bayerske sovjetrepublikken.

I en snever betydning kan en kun regne med major Bruno Buchruckers såkalte arbeidskommandoer som svart riksvern, etter at kampene med frikorpset i Oberschesien våren 1921 ble omdannet til en reservestyrke. Men i videre forstand må man også ta med:

Hensikten med disse formasjonene var:

  • 1. Omgåelse av Versaillestraktaten
  • 2. Oppbygging av en reservehær.

De sorte riksvern skulle ikke bare forberede seg til forsvar mot den indre fiende, men også stå til disposisjon mot ytre fiender. Fra 1923 forberedte man seg intensivt på muligheten for krig mot Frankrike om Ruhrområdet.

Fra offisielt hold benektet man naturligvis at slike formasjoner eksisterte. Men etter Küstrinerkuppet den 1. oktober 1923 og ved rettssakene mot de såkalte «fememorderne» slapp katten tildels ut av sekken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]