Københavns politigård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Københavns Politigård»)
Københavns politigård
Generelt
StedKøbenhavn
Byggeår19181924
Arkitektur
PeriodeNyklassisisme
ArkitektHack Kampmann, Aage Rafn, Hans Jørgen Kampmann og Holger Jacobsen
DiverseBygningen ble fredet i 1995
Beliggenhet
Kart
Københavns politigård
55°40′14″N 12°34′19″Ø

Københavns politigård (Politigården) er en bygning i København oppført i perioden 19181924 Politigården utgjør hovedkvarteret for Københavns politi og inneholder blant annet administrasjon, ledelse, beredskapsavdelingen, radiotjenesten og fengsel.

Hovedarkitekten bak den nyklassisistiske bygningen var Hack Kampmann. Etter hans død i 1920 overtok Holger Alfred Jacobsen oppgaven i samarbeide med Hans Jørgen Kampmann og med Aage Rafn som kunstnerisk leder.

Innvendig er bygningen inspirert av den sydeuropeiske renessanse samt barokkens arkitektur. I tillegg kommer mange fine detaljer i bygningen inspirert av antikk romersk kunsthåndverk og moderne art deco.

Den runde gården[rediger | rediger kilde]

Den runde gården er på 1615 m² og var Aage Rafns idé. I de første skissene til Politigården opererte Kampmann med en firkantet gård. Rafn har hentet inspirasjon fra Pantheon i Roma og fra den mauriske festningen i Alhambra.

Den runde gården har en diameter på 44 meter. Gården har 44 søylepar som bærer kontorer og ganger. Søylene er oppført i fransk kalksten. Gangen i tredje etasje ble lagt bak ved en balustrade.

Alle fasader i den runde gården og gulvet i kolonnaden er kledd med donaukalksten, mens gårdens store runde gulvflate er kledd med fliser av dansk faksekalksten.

Politigården ble fredet i 1995.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]