Hopp til innhold

Jøkullaup

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jøkullaup fra Hubbardbreen i Alaska i 2002
Et vulkanutbrudd ved GígjökullIsland i 2010 førte til jøkullaup. Hullet etter hendelsen framstår som ei tydelig revne i isbreen.

Jøkullaup (av isl. jökulhlaup) er en plutselig og ofte katastrofal flom fra en isbre. Opphavet til denne typen flom er enten at en dam som er demmet opp av en bre plutselig blir tappet, eller at et vulkanutbrudd under en bre raskt smelter store mengder is.

Dammer kan også bli demmet opp av endemorener eller andre forhold rundt breen. I forbindelse med vulkanutbrudd under isen vil det ofte smeltes en viss mengde vann som ikke kommer ut, og som dermed resulterer i et jøkullaup som kombinerer begge typene. De oppdemte dammene har flere muligheter til å komme seg forbi breen som demmer dem opp. Store flommer blir ofte skapt når en stor dam blir så tung at den klarer å løfte breen foran seg opp fra grunnen under. Da vil litt vann renne ut og smelte en kanal, som mer vann renner gjennom, helt til alt vannet renner ut på en gang gjennom en stor tunnel langs bunnen av isen.[1]

I Norge er blant annet Blåmannsisen og Rembesdalskåka (utløper fra Hardangerjøkulen i Eidfjord) kjent for jøkullaup.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Jøkulhlaup (GLOF) Arkivert 8. september 2015 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Jøkullaup (GLOF) - NVE». www.nve.no (på norsk). Besøkt 21. august 2023. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]