Jurij Mesjkov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jurij Mesjkov
Yuriy Meshkov.jpg
Jurij Mesjkov i 2014.
Født25. oktober 1945Rediger på Wikidata
SynelnykoveRediger på Wikidata
Død29. september 2019Rediger på Wikidata (73 år)
KrasnogorskRediger på Wikidata
Utdannet ved Juridisk fakultet ved Statsuniversitetet i MoskvaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, juristRediger på Wikidata
Parti RodinaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Ukraina, Sovjetunionen, RusslandRediger på Wikidata


Jurij Aleksandrovitsj Mesjkov, (russisk: Юрий Александрович Мешков ukrainsk: Юрій Олександрович Мєшков - Jurij Oleksandrovytsj Mjesjkov, født 25. oktober 1945 i Synelnykovo i Dnipropetrovsk oblast i den ukrainske SSR i Sovjetunionen, død 29. september 2019 i Krasnogorsk) var Den autonome republikken Krims første og hittil (2013) eneste president, i perioden 30. januar 1994 til 17. mars 1995. Han vant valget med 72,9% av stemmene.[1][2]

Mesjkov understreket Krims nære tilknytning til Russland. I september 1994 var det utbrutt en maktkamp mellom presidenten og parlamentet. Etter gjentatte krav fra det ukrainske parlament i Kiev om at lovgivningen i Krim skulle underordnes den ukrainske, truet Ukraina med å trekke tilbake Krims autonome status helt, og i november oppløste det ukrainske parlament flere lover som var blitt stadfestet i Krim. Den 17. mars 1995 ble den krimske presidentposten avviklet av det ukrainske parlament.[3]

Mesjkov dro til Moskva og fikk en undervisningsstilling der. Elleve dager etter sin første tilbakevenden til Krim siden 1995 ble han deportert fra Ukraina den 13. juli 2011 med forbud mot å komme tilbake på fem år.[4]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Jurij Mesjkov ble født 25. oktober 1945 i Synelnykove, Dnipropetrovsk Oblast, av den sovjetiske sosialistiske republikken Ukraina (nå Ukraina) av en mor med ukrainsk opprinnelse og en russisk far til Kossan kosakker. Han vokste opp i Simferopol, der han avsluttet videregående skole. Da han var rundt åtte år gammel, ble Krim-regionen offisielt overført fra det russiske RSFS til den ukrainske SSR. For sine militære oppgaver tjenestegjorde han i grensevakten. I 1967 (i noen kilder i 1977) ble han uteksaminert fra Det juridiske fakultet ved Moskva statsuniversitet. Fram til 1982 arbeidet han som detektiv og deretter som sjefinspektør i distriktsadvokatkontoret. Fra 1982 til 1985 tilbrakte han tid på den vitenskapelige forskningsyachten i Skif. Etter 1985 og fram til 1990 jobbet han privat som juridisk konsulent. På den tiden var han også en av lederne for «Memorial»-avdelingen i Crimean Illuminating Society «All-Union» og president i Krim-kickboksforbundet.

I 1990 ble Mesjkov valgt til nestleder i det øverste rådet på Krim (republikkets parlament). Der ble han medgründer av partiet RDK (Republican Crimean Movement). I 1994 ledet han valgblokken «Russland» for det republikanske presidentvalget, hvor han lett beseiret Mykola Bahrov i andre runde. Mykola Bahrov var på den tiden leder av Det øverste rådet på Krim. I den andre runden av presidentvalget på Krim i 1994 vant Mesjkov 72,9% og ble valgt til eneste president i republikken.

Dets viktigste politiske program var å legge til rette for mye tettere forbindelser med Den russiske føderasjonen inntil mulig gjenforening av Krim med Russland. Mesjkov prøvde å innlede en politisk-militær union med Russland og ignorerte fullstendig stillingene til den ukrainske regjeringen. Han prøvde også å tvinge rotasjonen av den russiske valutaen, utstede russiske pass til befolkningen på Krim og overføre Krim til samme tidssone som Moskva. På grunn av den lokale opposisjonens uventede motstand, klarte Mesjkov bare å plassere sin autonome republikk i Moskva-tidssonen. Han utnevnte også visestatsminister, den russiske økonomen Jevgenij Saburov, som praktisk talt har blitt regjeringssjef. Han sa da i konfrontasjoner med andre myndighetspersoner om legitimiteten til den som ble mottatt, at han ikke en gang hadde et ukrainsk pass. På grunn av dette ble Jevgenij Saburov tvunget til å trekke seg. Etter dette klarte han å lamme arbeidet til det øverste rådet på Krim.

I 1995 opphevet det ukrainske parlamentet Krim-grunnloven og avskaffet presidentembetet 17. mars 1995. Etter noen tidligere advarsler i september og november 1994 den 17. mars 1995, president i Ukraina Leonid Kutsjma, undertegnet Ukrainas lov som opphever den endrede konstitusjonen på Krim og noen andre lover på Republikken Krim, fordi de strider mot Ukrainas grunnlov og satte Ukrainas suverenitet i fare.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Russians in the Former Soviet Republics av Pål Kolstø, Indiana University Press, 1995, ISBN 0253329175 (side 194)
  2. ^ «New developments in Russia, Belarus and Ukraine» (PDF). Assembly of WEU. 4. desember 2001. s. 24. Arkivert fra originalen (PDF) 28. september 2007. Besøkt 7. august 2007. 
  3. ^ Encyclopædia Britannica, internetoppgaven: "Year in Review 1994: Ukraine", "Year in Review 1995: Ukraine"
  4. ^ ЕКС-ПРЕЗИДЕНТА КРИМУ ВИСЛАЛИ З УКРАЇНИ Ex-President of Crimea sent FROM UKRAINE, Ukrajyinska Pravda (13. juli 2011)